Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Rio de Janeiro 2016

Sex svenska kanotister hade lyckats passera de hårda europeiska kvalen och bli klara för Rio – fyra sprintkanotister samt en vardera för kanotslalom och Paralympics. Gällande de två sistnämnda var det historiska svenska starter i Rio, aldrig tidigare hade Sverige varit representerade i kanotslalom eller parakanot. Mer information kring spelen i Rio hittar ni på de svenska kommittéernas hemsida nedan.

Sprint med Linnea Stensils, Karin Johansson, Sofia Paldanius och Petter Menning

För sprintkanotisternas del blev det resultat med lite blandade känslor. Bäst gick Linnea Stensils som i sin OS-debut slog till med final och en sjundeplats på K1 200 m.

Karin Johansson och Sofia Paldanius missade finalen precis, men fick lite av en revansch när de komfortabelt vann B-finalen och slutade nia. Karin Johansson körde även K1 500 m, sin första individuella start på ett OS, där hon slutade på en 12:e plats.

Petter Menning kom till Rio som en av storfavoriterna. Väl på plats stämde det av lite olika anledningar inte fullt ut och Petter missade finalen. Han blev två i B-finalen och därmed 10:a i sitt första OS.

Kanotslalom med Isak Öhrström

Tack vare ett fantastiskt kval av Isak Öhrström blev han, efter lite turer fram och tillbaka, till slut klar för OS och väl i Rio kvalade Isak in till semi där han slutade på en totalt 15:e plats.

Parakanotdebut i Paralympics med Helene Ripa

Parakanot hade tidigare inte funnits med på det paralympiska programmet, fram tills nu då grenen gjorde entré. Efter en intensiv satsning vid sidan av sin skidkarriär kvalade Helene Ripa, efter en fin säsong med bland annat EM-guld, in till Rio i kanot. I den historiska finalen fanns hon med och Helene gick bäst av samtliga svenskar i Rio och paddlade till sig en fin femteplats på KL3 200 m.

Publicerad: 2023-10-03

Senast uppdaterad: 2024-05-28

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV