Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tokyo 2021 (2020)

Efter ett års förskjutning på grund av pandemin Covid-19, en stor osäkerhet och en åtgärdsplan med mängder av anpassningar för ett tryggt och säkert spel kom OS och Paralympics att avgöras i Tokyo 2021. Mer information kring spelen i Tokyo hittar ni på de svenska kommittéernas hemsida nedan.

Sprint med Linnea Stensils och Petter Menning

Två sprintkanotister lyckades att ta sig hela vägen till Tokyo. För Linnea Stensils (Vaxholms Kanotsällskap) del slutade det med två femteplatser, på K1 200 m och K1 500 m, efter ett mycket starkt genomfört OS. Medaljerna var inom klart räckhåll och endast små mariginaler saknades upp till pallen.
Petter Menning (Vaxholms Kanotsällskap) blev sexa på K1 200 m, också en fantastisk prestation med medaljkänning.

Kanotslalom med Erik Holmer

För andra OS i rad, men även blott för andra gången någonsin, hade Sverige en representant i kanotslalom. Erik Holmer (Nyköpings Forspaddlare) blev uttagen av SOK på framtidskriteriet. Väl i Tokyo gjorde han det historiskt bra och blev första svensk slalompaddlare att ta sig hela vägen till final. Ett islag i finalen grusade medaljförhoppningarna och det blev en niondeplats, oavsett riktigt starkt.

Parakanot med Helene Ripa

Helene Ripa (Brunnsvikens Kanotklubb) kvalade under spännande tävlingar i Ungern i maj 2021 och blev uttagen av Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) i början av juli. Paralympics i Tokyo var Ripas andra som kanotist, men det fjärde totalt då hon även deltog 1992 i Barcelona (simning) samt 2014 i Sochi (längdskidor och paralympiskt guld och silver).
Helene hade tätkänning i finalen på KL3 200 m och slutade som femma – en stor prestation med tanke på en skadedrabbad väg fram till 2020-spelen.

Publicerad: 2023-10-03

Senast uppdaterad: 2024-05-28

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV