Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OS-special – Linnea Stensils

Sist ut i vår presentationsrunda hittar vi en riktig OS-veteran. Linnea Stensils har deltagit på två OS och nu är hon uttagen på K1 500 m och tillsammans med Moa Wikberg på K2 500 m.

Linnea Lovisa Stensils är född och uppvuxen i Vaxholm med mamma, pappa och två äldre systrar. Båda hennes systrar har paddlat och de var de som inspirerade henne till att börja paddla. Och som en naturlig följd av det blev hela familjen engagerad i kanot och kanotsporten. Hon började paddla i Vaxholms Kanotsällskap därför att hennes systrar gjorde det och det var en fantastisk rolig klubb att vara med i. Det var ett stort gäng som åkte runt på tävlingar och träningar, en superfin gemenskap att vara en del av.

Älskar vatten

Förutom att paddla älskar hon att vara ute i skärgården och lära sig nya saker. Den dagen det blir mindre paddling hoppas hon därför kunna göra mer av sånt som inte riktigt hunnits med, kanske lära sig något nytt, när inte elitsatsningen längre tar all fokus. En dröm som hon haft sedan hon gick i högstadiet är att bli kustbevakare, men hon får se om hon tar sig in på det spåret eller inte. Hon vill också avsluta sin ekonomiutbildning som hon läst parallellt med idrottandet. Men oavsett vad så älskar hon att idrotta och röra på sig så förhoppningsvis kommer hon fortsätta att vara aktiv.

Lång karriär

Linneas idrottskarriär har varit väldigt lång. Hon började paddla redan när hon var sex år och har varit med i ett landslag ända sedan hon kom med i ungdomslandslaget första gången 2007–08. Hon, som så många andra, har också testat och tävlat i andra idrotter, i Linneas fall friidrott och längdskidor. Längdskidor tränar hon fortfarande mycket och även lite simning i off-season.

Förberedelser

Linnea har haft en säsong som hon inte är helt nöjd med. Hon tycker inte att har fått den där kontinuitet i träningen som hon önskat då hon varit lite hindrad av skador. Men de sista veckorna har varit bra – och de paddlar fort tillsammans hon och Moa Wikberg som är i superform.

– Jag tror med det i ryggsäcken, vår långa erfarenhet och Leffe Larssons citat ”du har aldrig tränat så mycket som fram till idag” kommer ta oss långt på vägen!, säger Linnea.

Linnea och Moa har de sista veckorna varit på precamp i Italien på en superfin sjö i norra Italien. Träningen har gått bra, det har varit väldigt varmt och efter en stenhård första veckan har de börjat lätta upp det när de kliver in i sista veckan innan start.

– Det har varit väldigt varmt, 30+ varje dag och någon natt där AC:n slutade att fungera så jag sov med kylklampar från frysen på mig för att inte bli överhettad. Vi har också haft en fantastiskt support-team här med Åsa Eklund, Sofia Paldanius och Peter Orban som tränare, Dennis Kernen som sparring-partner och Cecilia Kalla med som fysioterapeut, säger hon.

OS-veteran

Linnea har alltid drömt om att få tävla på OS och erkänner att det känns häftigt att nu få göra sitt tredje, hon var med i både Rio och Tokyo. Hon är uttagen att tävla på K1 500 m och K2 500 m med Moa, något som hon tycker är stort. Moa har varit en stor del av hela hennes kanotsatsning, dessutom är kul att det är fyra sprintkanotister på plats i Paris.

– Efter OS i Tokyo sa jag till mig själv att jag hade velat åka till OS med ett stort lag och köra K2. Det känns så himla kul att nu få testa på något nytt. Det ska även bli fantastiskt att ha familj och supporters på läktaren då både Rio och Tokyo var långt borta och svårt att kolla på. Har inte haft någon med mig tidigare, så tror det kommer kännas speciellt nu i Paris, avslutar Linnea.

Läs mer om Linnea och våra andra OS-kanotister här.

Program

Både kanotsprint och kanotslalom körs på arenan Nautical St. Whitewater. Anläggningen i Seine-et-Marne är helt ny och invigdes i juni 2019. För sprintlaget startar tävlingarna tisdag 6 augusti och pågår till 10 augusti.

Mer om OS och tävlingarna

Du följer bäst vad som händer på OS via de officiella kanalerna så som SOK och annan media.


Publicerad: 2024-08-04

Senast uppdaterad: 2024-07-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV