Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Godkänd kanotcentral och allemansrätten

Allemansrätten och paddling 4 april 2024

Vad behöver du berätta för dina kunder om Allemansrätten och respektfullt beteende på turen? Ta ett kliv tillbaka och fundera över hur kunden, som kanske inte har samma referensram och bakgrundskunskaper, tar till sig information och blir medveten om handlingars konsekvenser.

Årets första webbinarium för Godkända Kanotcentraler kommer att handla om vilka möjligheter och utmaningar det finns det för Kanotcentraler att vara viktiga aktörer för att kunder ska bete sig på ett bra sätt i naturen.

Kvällens inleds av Kanotförbundets Åsa Andersson. Friluftsforskare Klas Sandell står för kvällens huvudinslag. Klas kommer att ge en bakgrund till uppkomsten av Allemansrätten som går mer på djupet än den vanliga turistbroschyren, och därefter avhandlas till exempel vad som gäller för arrangemang, vad räknas som en anläggning, var du hittar svar på frågor, principregler och andra relevanta företeelser. Till sist kommer Klas att bjuda på några ord på vägen om eldning, hur landskapet, lokala verksamheter och området kan ses som resurs med natur och kultur i en stark kombination.

Klas Sandell är Professor Emeritus, Kulturgeografi/Human Geography vid Karlstad Universitet, och en av Sveriges främsta experter på Allemansrätten och friluftsliv. Han har under lång tid forskat om friluftsliv; friluftsvanor, historia, pedagogik, framtidens friluftsliv. Klas är även kanotist och paddlar gärna i hemmavattnen runt Aspöja.

Vid webbinariet kommer även Naturvårdsverkets nya kommunikationsmaterial (som lanseras i maj) att presenteras. Det kommer att finnas tillfälle att ställa frågor.

Information

Öppet för Godkända Kanotcentraler och Auktoriserade utbildare (ansluten till Svenska Kanotförbundet)
Torsdag 4 april kl. 19.00–20:30
Plattform Teams

Anmälan

Senast 26 mars till Åsa Andersson, asa.andersson@kanot.com 076-639 50 23

– –

Fler föreläsningsserien/webbinarier

Under året kommer fler tillfällen med följande teman:

Säker kanotverksamhet

Onsdag 24 april kl. 19.00–20.30
Föreläsare Anders J Johansson
Anmälan senast 15 april till Katinka Ingves, Katinka.ingves@kanot.com 076-611 43 03

Kanotleder och ramverk – kanotcentralernas viktiga roll

Torsdag 17 oktober kl. 19.00–20.30
Föreläsare Åsa Andersson
Anmälan senast 7 oktober Åsa Andersson, asa.andersson@kanot.com 076-639 50 23

 

Publicerad: 2024-03-21

Senast uppdaterad: 2024-04-11

Författare: Åsa Andersson

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV