Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Havet – en del av paddlarens arena

Idag den 8 juni är det Världshavsdagen och vad vore vi – som människor och paddlare – om inte havet fanns? Men det är hotat och därför instiftades denna dag 1992 för att uppmärksamma detta.

Det är lätt att ta det för givet – vår planets lungor. Men haven är hotade, så pass så att EU till och med instiftat en särskild dag för att uppmärksamma detta – Världshavsdagen. "World Ocean Day" infaller den 8 juni varje år sedan 1992 och firas av en mängd organisationer världen över inklusive Förenta Nationerna, FN.

Vad gör du eller din förening just idag?

Reflekterar ni över vattnets status och hur vi människor påverkar och kan påverka miljön i vattnet?

Visste du till exempel att den svenska kusten svämmar över av skräp?
I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Det tar ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om de ens gör det.

Du och dina klubbkompisar kan faktiskt göra skillnad!
På många platser i landet ordnas strandstädning – organiserat eller spontant. Ta med skräp du ser på din tur, sortera och återvinn när du kommer iland. Fundera över er egen miljöpåverkan, vilka engångsprodukter använder ni och vilka kan ni vara utan.

Det finns en mängd organisationer och initativ som aktivt arbetar med att hålla vår natur och miljö fri från skräp, till exempel Städa Sverige och Kusträddarna (Håll Sverige Rent).

Vill du veta mer?

På Sjöhistoriska Museet i Stockholm pågår just nu en utställning om plast i haven och vad det får för konsekvenser. Utställningen "Planet or Plastic" bygger på National Geographics fleråriga globala initiativ som syftar till att minska mängden engångsplast som hamnar i haven.

I bohuslänska Kungshamn i Sotenäs finns Sveriges första marina återvinningsstation. Här sorteras uttjänta fiskeredskap, insamlad plast från havet och nya produkter utvecklas.

 

Publicerad: 2023-06-08

Senast uppdaterad: 2023-06-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV