Jag vill föra säkerhetstänket vidare till nästa generation, säger Vilma.
Det är inte coolt utan flytväst
Vilma fick tidigt lära sig hur viktigt det är att vara väl förberedd inför båtturen och att alltid använda flytväst när man är ute på sjön. Den stora förebilden? Morfar Henrik. Nu vill hon föra kunskapen vidare till nästa generation och är en av de som berättar om sina erfarenheter i Transportstyrelsen kampanj "För ett bättre flyt".
Vilmas stora kärlek till havet föddes som barn på morfar Henriks segelbåt i Grekland där somrarna ofta tillbringades. Det var där som hon lärde sig att segla och hur man beter sig på sjön, med respekt för både människor och natur.
– Det skapar en gemenskap när man bara har varandra där ute i båten, och det är någonting fint med att vara i tystnad tillsammans med personer som man tycker om, säger seglarentusiasten Vilma.
När Vilma blev äldre kände hon att hon ville vidareförmedla kärleken till havet och vikten av att vara trygg och säker på sjön – som ett arv från hennes morfar. Hon började därför att jobba som ledare på seglarläger för barn.
På morfars båt kom man aldrig ombord utan en flytväst på. Men att tvinga på barnen västarna är inte det bästa sättet för att föra kunskapen vidare, det har Vilma lärt sig.
– När vi ska förmedla säkerhetstänket till barn gör vi det på ett lekfullt sätt. Innan vi ger oss ut på sjön lägger vi flytvästarna på en rad på stranden. Barnen får sedan utmaningen att springa fram till västarna och ta på sig dem på rätt sätt så snabbt som möjligt. Det blir roligt och det blir energifullt, berättar Vilma.
– För mig är flytvästen lika självklar som hjälmen i skidbacken. Det är inte coolt utan, säger Vilma.
Att barnen har på sig flytvästar är inte det enda hon behöver tänka på innan de ger sig ut på sjön. Det är viktigt att vara förberedd på flera sätt, speciellt när hon som ledare har ansvar för 15 barn i varsin optimistjolle. Till exempel brukar hon kolla väderprognosen och även hålla utkik efter snabba förändringar.
– Vädret kan ju förändras från ingenstans och då ska man vara förberedd på det. Det är viktigt att man har lösningar på situationer innan de har uppstått, säger hon.
Man ska vara lugn och trygg på vattnet, anser Vilma. Det är ytterligare ett arv från morfar. Lugn och trygg blir Vilma när hon vet att hon är väl förberedd. Därför är det en självklarhet för henne att gå en utbildning för att lära sig regler, sjövett och att till exempel läsa av både digitala och analoga sjökort.
– Man kan inte helt och hållet förlita sig på appar och digitala sjökort, eftersom mobiltäckningen kan försvinna och batteriet kan ta slut, säger hon.
– För att undvika panik om man hamnar i en oförutsedd och stressig situation är det bra att faktiskt påminna sig om att ”jag har ju förberett mig för att någonting sådant här skulle kunna hända”, avslutar Vilma.
– –
Förbered dig innan du ger dig ut!
- Använd alltid flytväst!
- Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral lättåtkomligt.
- Följ väderleksprognoser.
- Packa i en vattentät väska.
- Meddela någon vart du ska.
- Ha kunskap om hur du ska bete dig på sjön.
- Lär känna din båt.
Vill du veta mer?
På samlingssidan för kampanjen finns fler tips och inspiration för ett roligare och mer hållbart liv på sjön – För ett bättre flyt.
Här nedan hittar du fler råd från Transportstyrelsen.
Läs mer om vad du bör tänka på när du ska ut på vattnet – Förbered dig inför din båttur.
Förbered dig inför din båttur
Text och bild: Transportstyrelsen