Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Flytvästen räddar liv – varje dag

Idag är det "Internationella Flytvästdagen" och det är en dag som borde firas ordentligt för flytvästen räddar liv. Så "Wear It, Sweden" och visa att det är coolt att tänka klokt eftersom den bästa flytvästen är den du har på dig.

Sverige är en del av den Internationella Flytvästdagen som äger rum den 21 maj. Flytvästdagen är den dag då vi tillsammans med andra organisationer och myndigheter uppmärksammar nyttan och vikten av att använda flytväst på vattnet.

Hälften skulle ha överlevt!

Årligen drunknar i Sverige ett trettiotal människor i samband med fritidsbåtolyckor. I genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män mellan 50–90 år och hela 90 procent saknar flytväst när de hittas. Via analyser av drunkningsolyckor genomförda av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att förmodligen hälften skulle ha överlevt om de använt flytväst.*

Fakta

 • Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder.
 • Fall över bord och kantring är de vanligaste orsakerna till olyckorna.
 • Ungefär hälften av båtolyckorna sker i samband med fritidsfiske.
 • Hälften av de omkomna är män över 50 år.
 • Drygt hälften har druckit alkohol.
 • Endast en av tio drunknade bär flytväst eller flytplagg.

Hundar bäst på att använda flytväst

Bäst på att använda flytväst är hundar, därefter kommer barn och kvinnor. När det gäller männen så menar många att de kan simma och att de därför inte behöver någon flytväst. Men tyvärr räcker det inte att kunna simma om man plötsligt och oförberett skulle hamna i vattnet. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek.

Varför flytväst?

Vattnet i havet och våra sjöar är nästan alltid kallt och det kan snabbt kan bli farligt – även på sommaren. Den omedelbara köldchocken som inträffar då man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning – hyperventilering. Med lite otur kan det dessutom leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel och en flytväst. Dessutom behöver inte vattnet vara så kallt som man tror innan det påverkar förmågan att använda händer och armar, även kallat "swim failure". Det betyder att du behöver exempelvis larma så snart som möjligt och när du inte lägre kan simma så håller flytvästen dig flytande.

Kolla gärna in Sjöräddningssällskapets filmer om "Köldchock" och "Swim Failure" nedan.


Paddling är en fantastisk aktivitet och idrott – se till att det också är säkert, för din egen, och andras skull. Oavsett om du paddlar för rekreation och motion eller om du tränar och tävlar så är säkerhet något som alltid ska finnas i bakhuvudet. Paddla gärna i sällskap med andra, det blir både säkrare och roligare – trygga kompisar på vattnet vill vi ju alla ha.

Förbered dig innan du ger dig ut

 • Använd alltid flytväst!
 • Få med dig en paddelkompis.
 • Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral lättillgängligt.
 • Följ väderleksprognoser.
 • Packa i en vattentät väska.
 • Meddela någon vart du ska.
 • Ha kunskap om hur du ska bete dig på sjön.
 • Lär känna din kanot.

När du läst igenom checklistan ovan – titta gärna på våra korta inspirationsfilmer nedan där du får konkreta tips . Alla filmerna finns även samlade i en spellista här.


 

Läs mer om varför flytväst är bra

Här hittar du mer viktig läsning kring varför det är viktigt att använda flytväst.

Incidentrapportering

Om du trots allt råkar ut för en incident eller hjälpt andra, önskar vi att ni fyller i en incidentrapport. Den är ett led i vårt arbete med att främja en trygg och säker paddling. Hjälp oss att kontinuerligt bredda vår kunskap för att förbättra vårt förebyggande arbete med att göra paddling till en trygg och säker aktivitet. Uppgifterna hanteras konfidentiellt. Läs mer vår incidentrapportering här.

Kontakt

Om du har frågor gällande säkerhet och vårt material är du välkommen att kontakta oss.

Åsa Andersson
asa.andersson@kanot.com
076-639 50 23

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet kan du allt kontakta oss på info@kanot.com.

– –

*Analyser av drunkningsolyckor genomförda av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet för omkomna genom drunkning 2016 i och med fritidsbåtsolyckor visar att hälften förmodligen skulle kunna ha överlevt om de använt flytväst. Ytterligare några hade överlevt om de hade haft möjlighet att larma då de flöt i vattnet. Av de 307 personer som drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren skulle alltså 185 personer kunnat ha överlevt om de använt flytväst.

Publicerad: 2024-05-21

Senast uppdaterad: 2024-05-15

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV