Allemansrätten gäller både på land och på vatten och är en unik möjlighet för alla att komma ut i och uppleva naturen.
Välkommen ut med allemansrätten!
Naturen är vår arena, oavsett om det handlar om frilufts-, motions- eller tävlingspaddling. Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor tar vi hand om och värnar allemansrätten. Ökad kunskap skapar bättre förutsättningar för fler att komma ut i naturen – häng med oss denna vecka så ger vi tips och passa på att njuta utomhus på Allemansrättens dag 20 september!
Allemansrätten gäller både på land och på vatten och är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv, inte minst paddling. För att alla ska kunna njuta av naturen och för att vi inte ska skada djur och natur behöver vi visa hänsyn. Genom ökad kunskap om allemansrätten skapas bättre förutsättningar för fler att komma ut i naturen. Alla ska känna sig välkomna i naturen utifrån sina egna förutsättningar.
Det ska vara lätt att göra "Allemansrätt"
Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten. Allemansrätten bygger på grundregeln "Inte störa, inte förstöra" – en viktig kunskap som vi vill verka för att sprida till alla som kommer i kontakt med naturen och paddling. Det är viktigt att alla får möjlighet att knyta an och känner sig välkomna utifrån sina egna förutsättningar. Om vi alla får möjlighet att skapa en relation till naturen och vet hur vi ska agera på olika platser och i olika situationer är det enkelt att göra rätt.
Se gärna vår film Allemansrätten och paddling.
Det här är kortfattat vad du kan tänka på och hjälpa andra att förstå:
- Se det vilda utan att störa. Betrakta gärna djurlivet på lagom avstånd så att fåglar och nykläckta ungar får lugn och ro.
- Lämna inga spår. Ta med dig en påse som du kan samla skräp och matrester i för att ta med hem eller slänga i en papperskorg.
- Hemfridszonen. Låna en brygga eller hitta en strand, som ligger utanför någons tomt. Lämna bryggan om ägaren vill använda den.
- Sova ute i naturen. Tälta på tålig mark och bara ett dygn på samma ställe.
- Nödig? Ta hand om ditt bajs och toapapper. Välj en plats långt ifrån vatten och där folk går. Gräv helst en grop först och täck sedan över med jord eller en stor sten.
- Elda säkert. Eldningsförbud eller torrt i marken? Byt grillkorven mot en macka eller pastasallad och elda inte alls.
- Var rädd om skyddad natur. I nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden gäller speciella regler.
Det här är några saker man bör tänka på ute i naturen för att göra allemansrätt – på Naturvårdsverket kan läsa om vad du får göra och ska tänka på. Tillsammans kan vi sprida kunskap och hjälpa till att ta ansvar för att vi även i framtiden ska kunna ta del av Sveriges fantastiska natur.
Skapa intresse för allemansrätten
För dig som vill engagera dig eller testa något nytt för att lära mer om allemansrätten har vi några förslag på enkla aktiviteter som man kan göra – solo eller tillsammans med andra. Ta gärna lite bilder, lägg upp i sociala medier och tagga #allemansrättensdag #svenskakanotförbundet för att öka spridningen.
Plocka skräp – skapa konst!
I samband med Allemansrättens dag infaller även "World Cleanup Day" och "Hela Sverige plockar skräp". Skapa en föreningsaktivitet – uppmärksamma och värna allemansrätten genom att ge er ut och plocka skräp i närmiljön. Ni kan göra det solo eller tillsammans i klubben – ni bestämmer! Plocka sedan fram er kreativitet och skapa konst av det ni samlat ihop.
Paddlarens Naturbingo
Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett bingo som väcker leklust och nyfikenhet, en perfekt ingång till att prata om allemansrätten. Paddlarens Naturbingo passar utmärkt att spela på när man är ute på paddelpass eller tur. Naturbingot passar lika bra för barn, familjer, busiga vuxna, föreningar, kanotskolor och Godkända Kanotcentraler – bara fantasin sätter gränser.
Jag vill veta mer om allemansrätten
Svenska Kanotförbundet – Allemansrätten och paddling
Naturvårdsverket – Allemansrätten
Svenskt Friluftsliv – Allemansrätten
Kanotguiden – Information om allemansrätten
– –
Tanken att lyfta allemansrätten lite extra är ett initiativ framtaget av Svenskt Friluftsliv tillsammans med Svenska Kanotförbundet, Turistföreningen, Sportfiskarna, Orienteringsförbundet och Friluftsfrämjandet. Allemansrättens dag 20 september instiftades 2022 av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep.
Läs mer om Allemansrättens dag på Svenskt Friluftsliv hemsida här.