Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Utombordsmotor fossilmotor klimatklivet

Politiker, Svenskt Friluftsliv och medlemsorganisationer från det organiserade friluftslivet samlade för dagens samtal kring allemansrätten på Riksdagens friluftsnätverk.

Riksdagens friluftsnätverk lyfter allemansrätten

På dagens friluftsnätverk i Riksdagen samlades politiker, Svenskt Friluftsliv och medlemsorganisationer från det det organiserade friluftslivet kring temat "allemansrätten". Svenska Kanotförbundet var på plats för att lyfta vikten av, och vårt arbete kring, det som är en förutsättning för hela vår verksamhet – allemansrätten.

För andra året i rad träffades ledamöter från Riksdagen, Svenskt Friluftsliv och representater för medlemsorganisationer för att belysa och lyfta vikten av allemansrätten. Svenska Kanotförbundet var på plats och representerades av Helene Ripa.

Dagen inleddes med en kort introduktion av Emma Ahlström Köster (M) och Azadeh Rojhan (S) innan ordet gick över till Svenskt Friluftlivs generalsekreterare Josefine Åhrman. Hon presenterade kort deras nyligen antagna strategi innan Sanna Ameln, projektledare för Allemansrättens dag, fick ordet.

Det pratades om att inte låta den sedan 1994 grundlagsstiftade allamansrätten urholkas och åsidosätts. Och om att kunskap och information är viktigt för att inte för stora inskräkningar görs av kommuner, länstyrelser och andra intressenter. Om det enorma stöd som allemansrätten har hos allmänhet och ovan nämda.

De två medlemsorganisationerna – Sportfiskarna och Svenska Kanotförbundet, gjorde sedan korta nedslag i allemansrättens betydelse för verksamheten. Båda lyfte vikten av att låta barn och unga bli framtidens ambassadörer genom att få dem förstå värdet av vår natur och där är samarbete och samverkan med både skolor och föreningar viktigt.

Hållbar paddlingsglädje

Svenska Kanotförbundet lyfte områden som att allemansrätten är en förutsättning för all form av paddling, vikten av tillgängliga iläggsplatser, våra utbildningar och kanotskolar. Vårt nybörjarkoncept "PaddlePower" och vår nya utbildning "Miljöengagerad paddling". Om våra föreningar, godkända kanotcentraler och alla vi som vistas i naturen som viktiga förebilder och spridare av kunskap. Vi lyfte vårt äventyrsläger "Lidan Summer Camp" och vårt material kring allemansrätten och paddling. Vi berättade även kort om årets aktivitet för att lyfta allemansrättens dag den 20 september "Plocka skräp – skapa konst!".

Läs mer om allemansrätten och paddling här.
Presentationerna som pdf hittar ni här Pdf, 6 MB..

Agendan

08.15 Samling

08.30 Frukost och introduktion
– Josefine Åhrman, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv
– Emma Ahlström Köster (M)
– Azadeh Rojhan (S)

08.45 Allemansrätten – behövs den?
– Sanna Ameln, projektledare Allemansrättens dag, Svenskt Friluftsliv

09.00 Initiativ från medlemsorganisationer
– Sportfiskarna, Henrik Helde
– Svenska Kanotförbundet, Helene Ripa

09.30 Allemansrättens utmaningar och möjligheter
– Diskussion

10.00 Avslutning och sammanfattning

Kontakt

Helene Ripa
Kommunikatör
helene.ripa@kanot.com

Åsa Andersson
Verksamhetsutvecklare – Hållbarhet & friluftspaddling
asa.andersson@kanot.com

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.


Helene Ripa presenterade kort Svenska Kanotförbundet och vår verksamhet, hur vi arbetar med allemansrätten och miljö i våra kanotskolor och utbildningar samt berättade även kort om årets allemansrättens dag-aktivitet "Plocka skräp –skapa konst".

Publicerad: 2024-09-18

Senast uppdaterad: 2024-09-18

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV