Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Bli tryggare på vattnet – lansering av nytt säkerhetsprojekt

Kunskap, säkerhet och sällskap. Det är det viktigaste att ha med sig när man paddlar. Det slår Svenska Kanotförbundet, Friluftsfrämjandet och Svenska Sjöräddningssällskapet fast i en serie korta inspirationsfilmer.

Kanotförbundet, Friluftsfrämjandet och Sjöräddningssällskapet har tillsammans arbetat med ett säkerhetsprojekt i syfte att få fler att bli trygga på vattnet genom kunskap, utbildningar och organiserad paddling – gärna i en förening, lokalavdelning eller hos en godkänd kanotcentral.

Projektet har mynnat ut i fem korta inspirationsfilmer som berör några av de viktigaste säkerhetsaspekterna. Filmerna handlar om vikten av att ha en godkänd flytväst, att ha kunskap om hur man gör en kamraträddning, att ha koll på väder och vattentemperatur, tänka på synligheten och hur du larmar om något allvarligt inträffar. Och förstås att paddla i sällskap, något som är både tryggare och roligare.

Filmerna är en del av ett större arbete kring säkerhet och trygga kompisar på vattnet, ett samarbetsprojekt mellan Kanotförbundet, Sjöräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet med stöd av Svenskt Friluftsliv.

Länk till alla fem inspirationsfilmerna hittar du här.

Godkänd Kanotcentral

Runt om i Sverige finns ca 90 godkända kanotcentraler som är anslutna till Svenska Kanotförbundet. När du anlitar en godkänd kanotcentral kan vara trygg med att säkerheten och informationen sköts på allra bästa sätt. De har dessutom stor kunskap inom sitt område och an de hjälpa dig ut i naturen på ett roligt och tryggt sätt.

Hitta en Godkänd Kanotcentral nära dig här.

Våra föreningar

Välkommen att ta kontakt med någon av våra nästan 125 kanotföreningar runtom i Sverige. Hos föreningarna finns kunskap och erfarenhet och de kan hjälpa till med kurser, kanotskolor med mera.

Föreningar och klubbar anslutna till kanotförbundet hittar du här.

Kanotguiden

På Kanotgudien kan du hitta mer information om säkerhet på vattnet. Här kan du också söka efter kanotcentraler, klubbar och leder både i sjöar, åar och skärgårdar.

Få tips och råd om säkerhet och paddelvatten på Kanotguiden här.

Publicerad: 2022-07-12

Senast uppdaterad: 2023-01-10

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV