Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Reflektioner från ett mästerskap

Sveriges drakbåtslandslag har precis kommit tillbaka från VM i Thailand och det är med lite blandade känslor som förbundskapten Elin Thulin summerar tävlingarna.

Sverige har åter igen varit på världsmästerskapen i drakbåt i Thailand, Pattaya. Senast, 2019, var det för låga vattennivåer och mästerskapet fick flytta från nationalarenan till en provisorisk tävlingsarena i en vattenreservoir. I år fick vi äntligen vara på plats på Thai Royal Navy and Canoe Center – en fin anläggning och mästerskapet var på alla sätt och vis mycket bra arrangerat. Med oss hade vi Masterlaget som tävlande i både 40+ och 50+ och det är alltid lika kul med sällskap i tältet och pepp inför/mellan lopp!

Ambitionen för mästerskapet var att alltid konkurrera om att bli det bästa europeiska laget och att på 200 meter, där vi förra året tog EM-guld, ta oss hela vägen till Grand Final.

Onsdag 9 augusti – 2000 m

Första dagen stod 2000 m på schemat. Sverige var otippat nog rankade 3:a och vi fick starta mellan stornationerna Australien och Kanada. Målet var att hålla Kanada bakom oss så länge som möjligt, helst i två svängar. Vi hoppades på att det skulle bli lite stökigt för de andra båtarna framför oss, där många båtar var av varierande kaliber. Vi gick ut i loppet i vårt tempo och tog tidigt in på Australien framför oss. Det blev ett förhållandevis händelselöst lopp där vi fick göra vårt eget lopp och vi lyckades, i alla fall ett tag, hålla Kanada bakom oss. Men på sista raksträckan var de tyvärr för starka och gick om. Oturligt för oss uppstod det inga incidenter eller annat framför oss och många nationer kunde göra snabba race. Vi slutade 9:a där Kanada till slut lyckades kamma hem guldet.

Fredag 11 augusti – 500 m

På fredagen stod 500 meter på agendan. En distans som sällan passar oss särskilt bra. Vi gör ett helt okej första försöksheat, men med känslan av att det känns stressat i båten. Vi går ut i uppsamlingsheatet och gör en tydlig förbättring med bättre känsla i båten, men tyvärr räcker det inte hela vägen. Vi slutar även här 9:a på tid, då inga Minor Finals utfördes.

Lördag 12 augusti – 200 m

Sista tävlingsdagen och det var dags för 200 m, något som vi verkligen sett fram emot! Vi vet att vi är starka på distansen, vi har tidigare visat det. I första loppet får vi tyvärr en dålig start på grund av vågor och generellt stök i båten, vilket speglar även efterföljande lopp. Vi vet att en av våra största styrkor är att vi är duktiga på att justera och förbättra saker mellan lopp – vi är alltid bäst i sista loppet, så även i år. Vi går in i sista loppet och sätter starten och samtliga övergångar. Tyvärr räcker det inte hela vägen och vi slutar, även här på tid, 7:a. Det hade varit spännande att se vad ett sista tredje lopp hade kunnat ge oss.

Slutord

Trots en viss besvikelse så lämnar vi detta mästerskap och Thailand nöjda med vår insats. Det är alltid otroligt spännande och lärorikt att få vara på stora tävlingar där de bästa nationerna inom drakbåt är med. Det är också otroligt kul att vi kan fightas mot nationer som har betydligt fler sökande till landslaget än vad vi har aktiva paddlare i Sverige. Det visar på att vi förvärvar det vi har på ett bra sätt!

Summering placeringar

9:a 2000 m
9:a 500 m
7:a 200 m

Tack till alla paddlare för ett väl utfört mästerskap både på och av vattnet och tack för de glada hejaropen hemifrån!

//Elin Thulin
Förbundskapten Drakbåt

Drakbåtslandslaget tävlar på VM i Thailand

Publicerad: 2023-08-16

Senast uppdaterad: 2023-08-16

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV