Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Träning och motion

De flesta som paddlar drakbåt gör det för träning och tävling. Drakbåt riktar sig till alla, där den stora fördelen med drakbåt är att det är relativt lätt att prova på och börja då man kan paddla tillsammans oberoende av ålder och träningsmängd. De flesta av de stora drakbåtsklubbarna bedriver organiserade klubbträningar.

Då man behöver vara flera personer för att paddla drakbåt, minst 5–6 st sker den mesta av träningen på en klubb. I Sverige finns det ca 10 klubbar med drakbåtsverksamhet – från Malmö i söder till Moälven i norr.

Välkommen att kontakta oss på drakbat@kanot.com för att få hjälp med att hitta en förening nära dig.

Teknik

För den som är utvecklingsbenägen och gillar träning på högre nivå är teknik alltid en bra väg att gå. Läs mer om teknik för drakbåt i det sammanställda kompendium här Pdf, 3 MB..

Nationella kommandon

Drakbåt är en lagsport där alla måste paddla i takt och utöra samma moment samtidigt. För att kunna få ut som möjligt av träningen och även vara en bra medpaddlare finns det därför flera kommandon som kan vara bra att ha koll på.

Läs mer om vad de olika kommandona betyder och används för här.

Övningar

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning, rörlighetsträning och styrketräning för kanotister – oavsett gren. Du hittar övningarna genom länkarna nedan.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Styrketräningsövningar för paddlare


Publicerad: 2022-12-16

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV