Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OM drakbåt

Drakbåt är en kanotgren där man paddlar 10 eller 20 personer tillsammans i en stor kanot. I Sverige är det vanligast med 10-manna drakbåt. I drakbåten har man förutom de som paddlar även en styrman och en takthållare med trumma. Man sitter i par och paddlar på en sida av båten med en enbladig paddel. I Sverige finns det ca 10 klubbar med drakbåtsverksamhet – från Malmö i söder till Moälven i norr.

De flesta som paddlar drakbåt gör det för träning och tävling. Drakbåt riktar sig till alla, där den stora fördelen med drakbåt är att det är relativt lätt att prova på, och börja, då man kan paddla tillsammans oberoende av ålder och träningsmängd.

Pink Dragon Ladies

I Sverige finns också Pink Dargon Ladies, en sektion inom drakbåtsgrenen, för kvinnor som drabbats av bröstcancer. Läs mer om Pink Dragon Ladies här.

Drakbåtstyper

Det finns tre olika typer av drakbåtar man kan paddla.

Festivalbåt

Festivalbåtarna är väldigt stora och tunga, men stabila och tåliga. Dessa används nästan utselutande på event och festivaler då de inte går att paddla med en korrekt teknik på grund av den annorlunda utformingen och designen på båten. Inte sällan är dessa båtar vackert dekorerade och rikt utsmyckade.

Motionsbåt

Motionsbåten är den vanligaste typen av drakbåt och används bland annat för klubbträningar. Den är perfekt för att utveckla sin paddelteknik för drakbåt i och är också lite stabilare och lättare att styra än exempelvis festivalbåten.

Tävlingsbåt

Tävlingsbåten är precis som det låter – en snabb båt anpassad för tävling. Det är den snabbaste varianten av drakbåt vi har i Sverige och används på nationella tävlingar, bland annat SM. Idagsläget finns det fem stycken tävlingsbåtar i Sverige.

Outrigger

Outigger och va’a är en del av grenen drakbåt – mer information kring dem hittar du här.


Publicerad: 2022-12-16

Senast uppdaterad: 2023-03-06

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV