Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Om Outrigger Canoe (OC)

Outrigger Canoe (OC) är en typ av kanot med en stödponton kallad en "Ama". Aman är monterad med två stag kallade "Yatos". Man kan säga att det finns två olika benämningar på samma kanot – outrigger och va'a. Outrigger, som har ett roder på de mindre modellerna och va'a som paddlas utan roder. En va'a är som en kajak och en outrigger är mer som en kanadensare, båda klarar öppet vatten bra med kapell som skydd för vågornas framfart. En outrigger repektive va’a paddlas med en enkelbladig paddel med ett T-handtag.

Va'a inom para

Va'a, varianten utan roder, används även inom parakanot vid internationella tävlingar så som världscup, EM, VM och Paralympics. Läs mer om parakanot här.

Historik

Outriggern har sitt ursprung i den polynesiska och sydostasiatiska ö-världen. Det finns uppgifter om att den togs i bruk redan för 30.000 år sedan och bevarade uppgifter finns från ca 5000 år tillbaka i tiden. Outriggern var ett välanvänt redskap för transport av bland annat varor mellan de olika folkslagen på ö-grupperna. För navigering så använde polynesierna de bästa lamporna av alla – stjärnorna.

Kanoten har inte bara varit betydelsefull för transporter utan har också stått för grunden i ett växande samarbete mellan olika kulturer och folkslag. Man säger att känslan av en större familj (ohana) har vuxit i och med att kontakterna mellan öarna har ökat. Outriggerna används på flera sätt och finns i många varianter, med en eller två stödpontoner, en på varsin sida. För snabbare framfart så kopplas segel eller motor på.

I och med outriggerkanotens spridning ökade intresset för den snabba farkosten och detta ledde bla till att den utvecklades till en tävlingsgren. Den första tävlingen anordnades på Hawaii på berömda Waikki Beach år 1917. I Australien gick den första tävlingen 1978 på Guldkusten och 1989 startades den första klubben i Sidney. Outrigger-sporten sprider sig snabbt och har även kommit till Sverige efter att ha nått Europa via Frankrike.

Kontakt

Vill du veta mer om outrigger är du välkommen att kontakta oss.
Kim Aho
kim.aho74@gmail.com

Publicerad: 2022-12-22

Senast uppdaterad: 2023-08-30

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV