Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Världscupspremiär stundar för maratonlandslaget

Samtidigt som världscupen i Sprint och EM i slalolm är i full gång, gör ett ungt maratonlandslag årets första internationella starter i helgen, vid världscupstävlingarna i den tjeckiska huvudstaden Prag.

Med första start på lördagen, bjuder världscupstävlingarna i Prag på både Short track och Maraton för juniorer och seniorer i K1. Det blir en bra internationell värdemätare med upp mot 20 nationer på plats, men framför allt en bra genomkörare och ett tillfälle att vinna erfarenhet inför kommande landslagsuppdrag.

Den svenska truppen har satsat ungt till världscupen och det blir flera spännande starter med aktiva som gör premiär både internationellt och i maratonlandslaget.

Under lördagen körs Short track i K1 (3,4 km inkl. två lyft) och under söndagen Maraton i K1 (allt från 19–30 km med 4–8 st lyft)

Oklar start för Lindberg

Joakim Lindberg, lagets mest meriterade paddlare, som börjat återhämta sig från en tvåårig skadeperiod och en vår av sjukdomsperioder kom tillbaka och vann storstilat vid Örebro Black River Games för två veckor sedan. Väl på plats har han haft sjukdomskänningar så hans start eller icke start är fortfarande inte klar. Om inte annat får U23-paddlaren Karl Brodén och förra veckans sprint-världscupspaddlare Johanna Johansson styra rodret i seniorklasserna.

Fyra starka juniortjejer

I juniorernas damklass har vi fyra starka tjejer på plats, där Ella Richter från Malmö Kanotklubb förra året visade kapacitet när hon hängde med tätkvartetten vid långa distansen på VM. Det ska bli spännande att se vad hon kan åstadkomma på framför allt den kortare distansen. Tillsammans med Elin Nyman också från Malmö Kanotklubb,tog de en fin 10:e plats i K2, Elin som nu gör internationell debut i K1. Med sig på banan har de Elin Höglund från Brunnsvikens Kanotklubb och Tilde Nilsson från Malmö Kanotklubb. Det kan bli stora möjligheter till lagarebete under helgen!

Intressant ungdomsstart i juniorklassen

Herrarnas juniorlopp har tre svenska starter med Philp Josefsson Sammeli från Näsets Paddlarklubb och Axel Nordenskiöld från Waxholms Kanotsällskap, båda debutanter i maratonlandslaget. Axel Nilveus Olofsson från Malmö Kanotklubb som egentligen tillhör ungdomsklassen H16 fick efter två vinster vid senaste uttagningstävlingarna fått tillfälle att redan nu skaffa internationell erfarenhet i längre lopp.

Följ tävlingen

Tävlingens hemsida
Emil Torstensson (ledare) Instagram
Maratonlandslagets facebook
Maratonlandslagets Instagram

Publicerad: 2022-05-27

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV