Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

Sverige har årligen ett antal maratontävlingar inklusive SM. Tävlingarna har olika karaktär och varierande banprofiler, där Dalslands Kanotmaraton de senaste tio året varit den största tävlingen – sett till både antal deltagare och antal klasser. Tävlingarna kan innehålla lyft, antingen vid strand eller brygga, eller både och.

Det svenska landslaget har en lång och framgångsrik historia inom maraton, framför allt internationellt. Årligen arrangerar International Canoe Federation (ICF) både världscupstävlingar och VM (världsmästerskap) och European Canoe Association (ECA) arrangerar EM (europamästerskap).

Internationella klasser och distanser

  • Maraton H/D16 (upp till och med 16 år): >10 km
  • Maraton H/D18: 19/23 km inklusive 4 eller 5 lyft
  • Maraton H/D U23: 23/26 km inklusive 5 eller 6 lyft
  • Maraton H/D Senior: 26/30 km inklusive 6 eller 7 lyft
  • Maraton H/D Masters: (+35 år)
  • Short Race (alla klasser): 3,5 km inklusive två lyft

Tävlingsregler

Svenska Kanotförbundets tävlingsregler delas in i dels de allmänna tävlingsreglerna som gäller för samtliga grenar, dels de tävlingstekniska reglerna som gäller för respektive gren.

Du hittar aktuella tävlingsregler här.

Tävlingsprogram

Du hittar aktuellt tävlingsprogram med sanktionerade slätvattentävlingar här Pdf, 321 kB., årets mästerskapstävlingar här eller i vår kalender.

Motionslopp

Årligen arrangeras flera klassiska lång- och motionslopp i Sverige, men även i våra grannländer finns det vackra lopp för den som känner sig äventyrlig.

Läs mer om aktuella motionslopp här.

Vill du testa att tävla?

Om du är medlem i en kanotklubb eller förening så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man anmäler sig. Kolla även in vår kalender, där du hittar tävlingar inom maraton och våra andra grenar.

Publicerad: 2022-10-27

Senast uppdaterad: 2024-03-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV