Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

BÖRJA PADDLA

Slätvatten (sprint och maraton) är Sveriges mest utbredda grengrupp och majoriteten av kanotklubbar och föreningar har idag allt från prova-på-tillfällen och kanotskolor till mer organiserade träningar och mindre träningsgrupper. Är du intresserad av att börja träningspaddla – antingen för motion eller tävling är det bästa sättet att ta kontakt med din närmaste kanotklubb.

Om du bor i en ort utan klubb, går det givetvis bra att ge sig ut själv på en närliggande sjö eller å. Tänk bara på att alltid ha flytväst och ta gärna med dig en paddelkompis – det gör inte bara passet trevligare utan även säkrare. Och välj hellre en stabilare kajak än en som är för rank så får du ut mer av din paddling.

Träningsnycklar

När du väl kommit igång med din träning och vill utvecklas finns det några vinnande träningsnycklar för en maratonkanotist. Är du medlem i en förening blir det lättare att träna på vissa moment.

Träna i grupp

I maraton är de taktiska och tekniska delarna i paddling avgörande och framför allt inom klungkörning. Lär dig ligga på våg i olika farter och tjäna kraft. Byt position ofta, för att vara bekväm på olika positioner och vågor.

Träna på att läsa vattnet

I en masstart studsar vågor överallt från andra tävlande. Istället för att gå in i dig själv, lyft blicken och börja lära dig att se hur vattnet rör sig i periferin och hur det påverkar din kajak och fart i olika skeden. Till slut kommer du kunna använda vågorna även om du inte ligger nära en annan kanotist.

Träna lyft

Lyften upplevs ofta som jobbiga och svåra, varför de lätt senareläggs i din träning. Träna på utförandet, dela in lyftet i delmoment och effektivisera. Träna på att springa med kajak, så kommer det kännas lättare till tävlingen.

Träna både snabbhet och uthållighet

Maraton i kanot är inte samma sak som maraton i löpning där man vill hålla ett jämnt tempo. I kanot är starten, positionsbyten och acceleration viktigare och kräver både sin snabbhet och uthållighet.

Hitta din förening

Hitta din kanotklubb här.
Du kan även söka efter både klubbar och Godkända Kanotcentraler på vår webbsida Kanotguiden.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.


Hitta din klubb

Välkommen att paddla hos någon av de 125 kanotföreningar runt om i Sverige som är anslutna till Svenska Kanotförbundet. Blir du medlem i en klubb stöder du inte bara svensk kanot – du får även möjlighet att träffa nya vänner, utvecklas som kanotist och ledare, och om du vill, utmana dig själv och andra på tävling.

I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.

Råd och tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling på ett och samma ställe. Hur lång paddel ska man ha? Här finns tekniktips och vad du gör i en nödsituation. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både säkrare och roligare. Uppleva glädjen, gemenskapen och naturen från en kanot.

Publicerad: 2022-10-27

Senast uppdaterad: 2023-03-06

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV