Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

LANDSLAG

Maratonlandslaget kommer att representera Sverige vid en rad olika tävlingar och mästerskap under året. Både juniorer, U23 och seniorer är aktuella vid olika tillfällen. Trupperna presenteras inför varje mästerskap efter en officiell uttagning av förbundskaptenen. Bland de som aspirerar på platserna finns både de som är etablerade och de vi tror ska ta våra framtida medaljer.

I maratonlandslaget representerar aktiva från junior-, U23- och seniorklass landslaget tillsammans och tävlar internationellt vid NM, världscupen, EM, VM och World Games.

Maratonlandslaget agerar för att erbjuda bästa förutsättningar för aktiva att utvecklas över tid och prestera både långsiktigt och på högsta nivå. Med en blandning unga och äldre mer erfarna aktiva står laget för en kultur där man hjälper och stöttar varandra oavsett ålder.

Träningstrupper

Efter innevarande säsong tas det ut tre träningstrupper på seniornivå. De tre trupperna består av senior-, U23- och U21-truppen. Träningstrupperna inkluderar både sprint- och maratonaktiva. Uttagningen till träningsgrupperna baseras på tre kriterier.

  1. Prestationsnivå och resultat i K1 och besättning under innevarande år på nationella och internationella tävlingar
  2. Testresultat och träningsinsats
  3. Inställning och ambitionsnivå

Uttagningen till truppen gäller från 1 oktober fram till sista september kommande år. Utvecklas man under höst- och vinterhalvåret kan man bli erbjuden att delta på fler läger och samlingar med annan trupp. Inom respektive träningstrupp kan man erhålla ett grund-, talang- eller toppstöd.

Storlek på trupper

Senior, ca 10–12 st
U23, ca 10–12 st
U21, ca 14–18 st

SKF:s Breddelitsatsning

Den 1 oktober 2021 startade Svenska Kanotförbundet en långsiktig satsning för att lyfta svensk kanot inom sprint, maraton och para med sikte mot framtiden. Breddelitsatsningen, tidigare kallad Röda Tråden, är ett träningssystem för slätvatten som främst handlar om att stötta de aktiva och deras tränare i tränings- och utvecklingsprocessen. I satsningen ingår samlingar, läger och utbildningar både för de aktiva och deras tränare.

Läs mer om SKF:s Breddelitsatsning.

SKF:s Stödprogram senior

Inom respektive träningstrupp kan man erhålla ett stöd från SKF. Det finns tre stödnivåer – Grund-, Talang- och Toppstöd. Respektive stöd finns i två versioner – en för dem som är antagna på Elitcenter JKPG och en för dem som valt sin hemma- och/eller studiemiljö.

Läs mer om SKF:s Stödprogram.

Uttagning till tävlingar

Maratonlandslaget deltar vid världscuper, EM, VM och World Games. För varje tävling sker separata uttagningar utifrån tävlingarnas syfte och truppen varierar därför ofta under året både i truppstorlek och fördelning av aktiva i olika klasser under olika mästerskap. Under aktuell information presenteras uttagna trupper och aktuella uttagningskriterier hittar ni nedan.

Aktuell Information

Här läggs aktuell information gällande uttagningar, PM med mera.

Viktiga dokument

Som uttagen i landslaget representerar man inte bara svensk kanot och Sverige, man är även en viktig förebild för många – inte minst barn och unga. Därför finns riktlinjer och polycier för hur man ska uppföra sig och vad som gäller i olika situationer.

Elitcenter JKPG

Under hösten 2022 startade Svenska Kanotförbundet upp Elitcenter JKPG i Jönköping – en kraftsamling för att skapa en utvecklingsmiljö i världsklass som ett viktigt steg för att nå våra målsättningar inom elitverksamheten. Det gäller inte minst besättningspaddling där vi med Elitcenter JKPG skapar helt nya möjligheter att tillsammans nå utveckling.

Läs mer om Elitcenter JKPG.

Förbundskapten

Magnus Ljungberg
mange@paddelkraft.se
070-388 17 95

Anders Karlsson
Team Manager
anders.karlsson@kanot.com
070-655 62 05


Publicerad: 2022-12-13

Senast uppdaterad: 2024-05-13

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV