Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Elitcenter JKPG – en utvecklingsmiljö i världsklass inom slätvattengrenarna sprint och maraton.


Elitcenter JKPG

Under hösten 2022 startade Svenska Kanotförbundet upp Elitcenter JKPG i Jönköping – en kraftsamling för att skapa en utvecklingsmiljö i världsklass som ett viktigt steg för att nå våra målsättningar inom elitverksamheten. Det gäller inte minst besättningspaddling där vi med Elitcenter JKPG skapar helt nya möjligheter att tillsammans nå utveckling.

Tränarstöd och sparring

Det är Svenska Kanotförbundets huvudtränare David Rytter Larsen som ansvarar för den vardagliga träningen. Han bor i Jönköping och finns på plats under de perioder merparten av träningen bedrivs där.

Gruppen gör att det finns bra träningskompisar på plats som dagligen erbjuder en utvecklande sparringsmiljö. Ambitionen är att ha fasta träningstider morgon och eftermiddag då alla tränar samtidigt. Givetvis sker vissa individuella anpassningar för att fungera med jobb och annat.

SKF Stödprogram senior

SKF:s intention är att utifrån en gemensam dialog med respektive aktiv/besättningsteam identifiera de stödinsatser som krävs för att ta nästa steg i sin utveckling. I och med att SKF, RF, SPK och SOK satsar på Elitcenter JKPG, och att där bygga upp en god utvecklingsmiljö på lång sikt, kommer det vara vissa fördelar med att utgå från Elitcenter.

Stödprogrammet bygger på tre nivåer där respektive stöd finns i två versioner – en för dem som är antagna på Elitcenter JKPG och en för dem som valt sin hemma- och/eller studiemiljö.

Läs mer om SKF Stödprogram.

Anläggningar

Elitcenterverksamheten utgår främst från Jönköpings Roddsällskap som ligger vid Munksjön. I ett byggnad bredvid förvaras kajaker och annan utrustning. Utöver de aktivas K1:or förvaras även Svenska Kanotförbundets besättningskanoter här. Förbundets två startgrindar som är inköpta för att optimera startträning finns på plats och kan användas i den vardagliga träningen. Det finns en katamaran som coachbåt och en bojad ca 2000 m lång bana. Från Munksjön kan man även paddla ut på Vättern. Närliggande Rocksjön kan också användas som träningsarena, men då krävs det transport dit.

Som antagen elitcenterkanotist ingår även medlemskap i de lokala klubbarna Jönköpings KK och Huskvarna KK. Tack vare det finns det möjlighet att utgå från klubbarna vid vissa pass. Bland annat passar Huskvarnaån vid HKK:s klubbhus bra vid vinterpaddling.

Nära Jönköpings Roddsällskaps anläggning finns ett fint STC-gym där styrka och annan typ av inomhusträning bedrivs, medlemskap ingår som elitcenterkanotist. Förbundet har även köpt in åtta nya Dansprint paddelmaskiner som används i de fall det inte passar att paddla utomhus. Dessa står i en närliggande lokal med gångavstånd.

Utöver dessa anläggningar och paddelvatten erbjuder Jönköping med omnejd fina möjligheter för både paddling på andra vatten och annan typ av träning.

Boende

Här behöver var och en lösa ett lämpligt boende. Förbundet jobbar med frågan och kan vara behjälpliga med att tillhandahålla kontakter, men i dagsläget finns inga reserverade boenden för elitcenterkanotister eller liknande.

Studier och jobb

För många elitidrottare är det en utmaning att få ihop helheten. Det är en utmaning att få in pengar till mat och boende parallellt med att lägga mycket tid på träning och samtidigt få god återhämtning.

Jönköping University är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) som erbjuder anpassad studiegång till de som blir antagna och vill kombinera sin satsning med studier. Läs mer på Jönköping Universitys hemsida här.

Förbundet har kontakt med kommunen och destinationen för att därigenom få tips och förmedla kontakt för lämpliga jobb som dyker upp. Vi jobbar även med att knyta till oss företag som ser möjligheter i att kunna erbjuda flexibla arbetslösningar för elitcenterkanotister. Förbundet jobbar även med att formulera uppdrag inom ramen för kanotverksamhet som kan erbjudas elitcenterkanotister mot ett arvode. Som exempel kan lyftas vakmästaruppdrag, tränarstöd till parakanot och ett skolsamverkansprojekt som är på gång att startas upp.

Det finns fortsatt behov av att utveckla upparbetade kontakter och söka bra vägar för att hitta lämpliga former som passar vår verksamhet. Förbundet ser en stor möjlighet i att vi ska kunna vara lyckosamma nu när vi fokuserat jobbar på en ort med ett långsiktigt tänk.

Kontakt

Åsa Eklund
High Performance Mangager
asa.eklund@kanot.com
073-331 19 77 alt 070-373 48 43

Dag Johansson
Generalsekreterare
dag.johansson@kanot.com
070-372 54 48

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet kan du alltid kontakta oss på info@kanot.com.

Publicerad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2024-03-05

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV