Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tävling

Sverige har årligen ett antal sprinttävlingar i ungdoms-, junior-, senior- och mastersklasser inklusive SM. Sverige har även ungdoms-, junior-, senior- och paralandslag.
International Canoe Federation (ICF) och European Canoe Association (ECA) arrangerar årligen Internationella tävlingar så som världscuper, EM och VM. Sprint är en olympisk gren inom kanot och historiskt har Sverige haft stora framgångar med bland annat Sveriges främsta sommarolympier på både herr- och damsidan – Gert Fredriksson och Agneta Andersson.

Distanser

Tävlingar arrangeras främst med följande distanser i K1/K2/K4 i herr-, dam- och mixklasser.

  • 200 meter
  • 500 meter
  • 1000 meter
  • 2500 meter (ungdom)
  • 5000 meter

SM – Svenska Mästerskapen

Varje år arrangeras SM i sprint, oftast under en vecka i juli. Vissa år delas tävlingen upp på två tillfällen. Tävlingen arrangeras av en eller flera föreningar med stöd av Svenska Kanotförbundet.

Cuper

Utöver ordinarie tävlingar arrangerar förbundet flera cuper som sträcker sig över hela säsongen. Cupformaten med sina 5–9 deltävlingar varje år fokuserar på ett varierat utbud av distanser och tävlingsupplägg som främjar utveckling, utmaning och deltagande framför resultat.

Tävlingsprogram

Du hittar aktuellt tävlingsprogram med sanktionerade slätvattentävlingar här Pdf, 321 kB., årets mästerskapstävlingar här eller i vår kalender.

Tävlingsregler

Svenska Kanotförbundets tävlingsregler delas in i dels de allmänna tävlingsreglerna som gäller för samtliga grenar, dels de tävlingstekniska reglerna som gäller för respektive gren.

Under 2024 har flera regler ändrats, framför allt kring långlopp. Ett stöddokument för att förstå de nya reglerna för aktiva, ledare och anhöriga har tagits fram och finns här. Pdf, 676 kB.

Du hittar aktuella tävlingsregler här.

Vill du testa att tävla?

Om du är medlem i en kanotklubb eller förening så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man anmäler sig. Kolla även in vår kalender, där du hittar alla våra tävlingar – du hittar den här.


Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2024-05-23

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV