Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Svenska Ungdoms- och Juniorcupen, SUC/JUC

Svenska Ungdoms- och Juniorcupen, SUC/JUC genomfördes första gången 1987 och syftet har sedan dess varit att erbjuda en enkel och lättillgänglig tävlingsform för barn och ungdomar samt deras tränare och ledare – på både nationell och regional nivå. Det är en tävling för bredden, samtidigt som tävlingsnerven är påtaglig och kampen kanotister emellan ofta blir knivskarp.

Fokus i tävlandet är att det sker under lustfyllda former, med stegrande utmaningar efter ålder och utveckling. SUC & JUC är tävlingar för både bredden och toppen där aktiva tävlar i varierande tävlingsformer i åldersklasser från barn upp till 11 år, upp till juniorsklassen med 17–18-åringar.

Deltävlingar

Cuperna består av flera deltävlingar som arrangeras av klubbar runt om i Sverige, med både större nationella tävlingar och enklare regionala tävlingar, så kallade när Närtävlingar. Tävlingarna som bygger cupen varierar ofta i både distanser och tävlingsupplägg för att ge ett varierat tävlingsutbud till de tävlande.

SUC administreras av arrangörsklubbarna tillsammans med Slätvattenkommittén Bredd. Om din förening är intresserade av att arrangera en SUC & JUC-tävling, hör av dig till kommittén här.

Deltävlingar 2024

Du hittar alla deltävlingar och mer information i vår tävlingskalender här. Pdf, 321 kB.

18/5 – Örebro Black River Games
6-7/6 - Hoforsregattan
8-9/6 - Borlänge & Älvforan
15-16/6 - Maraton-SM, Lidköping
29-30/6 - Moälven
10-11/8 - Lidköping
14-15/9 - Besättningsregattan och SUC-final

Resultat och ställning

Aktuell ställning individuellt 2024 hittar du här.
Aktuell ställning klubb hittar du här.

Resultat från tidigare år hittar du här.

Regler, klasser och poängberäkning

I SUC tävlar kanotister i årgångsklasser från Pojkar/Flickor, P/F 12–P/F 07 och i JUC klassas tävlande in i en juniorklass (17–18 år) för killar respektive tjejer. Cupens poängberäkningssystem främjar främst deltagande, men gynnar även framskridna placeringar.

Vill du läsa mer om regler och poängberäkning, hittar du regelverket här. Pdf, 181 kB.

Utmärkelser SUC/JUC

Inom SUC och JUC ges det årligen vid säsongsavslutningen ut ett antal utmärkelser. Vinnarna utses av en jury bestående av SUC-arrangörerna och SUC-ansvarig i Slätvattenkommittén Bredd, några utifrån nomineringar som görs av er därute i kanot-Sverige.

Årets SUC/JUC-klubb

Tilldelas den klubb som under året haft flest antal målgångar. Vinnaren får vandringspokalen och en plakett, 2:an och 3:an erhåller varsin plakett.

Årets Klättrarklubb

Tilldelas en klubb som markant ökat sitt deltagande på tävlingar under året. Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från årets tävlingsarrangörer och kommittén.

Årets Stjärnskott | Kille

Tilldelas en kille som gjort en stor personlig utvecklingen under året. Vinnaren utses av en juryn.

Årets Stjärnskott | Tjej

Tilldelas en tjej som gjort en stor personlig utvecklingen under året. Vinnaren utses av en juryn.

I nedanstående två kategorier är det ni aktiva och ledare som nominerar de ni tycker gjort fina prestationer och ett bra arbete under året. Nomineringar sammanställs och utses av juryn.

Årets Tränare/Ledare

Tilldelas den tränare/ledare som på ett föredömligt sätt bidragit till klubbens tränings- och tävlingsverksamhet samt främjat tävlande över klubbgränserna. Nomineras av aktiva och ledare. Vinnaren utses av juryn.

Årets Arrangör

Tilldelas den klubb som under året har arrangerat den bästa och roligaste SUC-tävlingen. Nomineras av aktiva och ledare. Vinnaren utses av juryn.

Nominering

Vill du nominera någon?
Lämna ditt förslag senast 28/8 här. Länk nominering


Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV