Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Börja paddla

Slätvatten, med grenarna sprint och maraton, är Sveriges mest utbredda tävlingsgrenar. Majoriteten av kanotklubbar har idag organiserad träning eller mindre träningsgrupper som bedriver träningspaddling om du är intresserad av att börja paddla. Så första steget är att ta kontakt med din närmsta kanotklubb.

Om du bor i en ort utan klubb, går det givetvis bra att ge sig ut själv på en närliggande sjö eller å. Se till att ha flytväst och paddla hellre en stabilare kajak än en för rank.

Om du har barn som vill börja paddla, erbjuder många kanotklubbar ”kanotskola” under sommaren. Där lär man sig grunderna inom paddling, har roligt och träffar nya vänner.

När du väl kommit igång och vill utvecklas finns det några vinnande träningsnycklar för en sprintkanotist.

  • Lär dig teknik av någon duktig kanotist eller tränare. Att paddla effektivt oavsett vilken distans du siktar på är nr 1 inom sprint. Ta gärna hjälp av en tränare eller erfarna personer på klubben.
  • Träna i alla intensitetszoner. För att bli duktig behöver du stor träningsmängd, men också vara snabb.
  • Träna på raceplan. I de flesta sprintdistanser tävlar du främst mot dig själv, varför ett bra loppupplägg är avgörande.

Sök efter klubbar och föreningar i din närhet här.
Du kan även söka efter både klubbar på vår webbsida Kanotguiden.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.


Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV