Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Om sprint

Sprint är kanotens ”kort och medeldistansgrenar” i kajak eller canadensare och grenen är för dig som gillar fartkänsla, tekniska detaljer och att pressa din kropp! Tillsammans med den närbesläktade grenen maraton ingår sprint i grengruppen ”Slätvatten”, där man tävlar med sportens rankaste tävlingskanoter och på lugnare ”platta” vatten.

Grenen är vår mest utbredda kanotgren då träningen kan bedrivas på allt från sjöar, älvar, åar och skyddade havsvatten från Luleå i norr till Malmö i söder. De två slätvattengrenarna passar perfekt för både träning och rekreation, med skonsamma och stärkande rörelser som aktiverar hela kroppen.

För den tävlingssugne finns det möjlighet att tävla från unga år med tävlingsklasser från elva år upp till senior och mastersklasser. Tävlingar sker främst på raka egna banor för varje kanotist över sträckorna 200, 500 och 1000 meter i heat, semi och finaler. Långlopp över 2500 och 5000 meter tävlas på rundbanor och masstart.

Förutom att tävla i enmanskanoter (K1/C1) tävlar man även i två- och fyrmanskanoter (K2/C2 och K4/C4), vilket ger ytterligare dynamik till grenen och ett lagsportmoment.

Internationellt tävlar landslaget årligen vid världscupstävlingar, EM och VM. Sprint är en olympisk gren inom kanot och historiskt har Sverige haft stora framgångar med bland annat Sveriges främsta sommarolympier på både herr- och damsidan – Gert Fredriksson och Agneta Andersson.


Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV