Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Seniorlandslaget

I seniorlandslaget i sprint ingår dels uttagning till en träningstrupp, dels uttagning till tävlingar. Seniorlandslaget agerar för att erbjuda bästa förutsättningar för aktiva inom olika distanser att utvecklas över tid och prestera på absolut högsta nivå. Internationellt tävlar laget vid världscupen, EM, VM, OS och har aktiva både inom U23- och seniorklass. Uttagna till Paralandslaget ligger också under senior.

Träningstrupper

Efter innevarande säsong tas det ut tre träningstrupper på seniornivå. De tre trupperna består av senior-, U23- och U21-truppen. Träningstrupperna inkluderar både sprint- och maratonaktiva. Uttagningen till träningsgrupperna baseras på tre kriterier.

  1. Prestationsnivå och resultat i K1 och besättning under innevarande år på nationella och internationella tävlingar
  2. Testresultat och träningsinsats
  3. Inställning och ambitionsnivå

Uttagningen till truppen gäller från 1 oktober fram till sista september kommande år. Utvecklas man under höst- och vinterhalvåret kan man bli erbjuden att delta på fler läger och samlingar med annan trupp. Inom respektive träningstrupp kan man erhålla ett grund-, talang- eller toppstöd.

Storlek på trupper

Senior, ca 10–12 st
U23, ca 10–12 st
U21, ca 14–18 st

SKF Stödprogram senior

Inom respektive träningstrupp kan man erhålla ett stöd från SKF. Det finns tre stödnivåer – Grund-, Talang- och Toppstöd. Respektive stöd finns i två versioner – en för dem som är antagna på Elitcenter JKPG och en för dem som valt sin hemma- och/eller studiemiljö.

Läs mer om SKF Stödprogram.

Uttagning till tävlingar

Seniorlandslaget deltar vid världscuper, EM, VM och OS. För varje tävling sker separata uttagningar och truppen varierar därför ofta under året och olika mästerskap. Under aktuell information presenteras uttagna trupper och aktuella uttagningskriterier hittar ni nedan.

Aktuell information

Här läggs aktuell information gällande uttagningar, presentationer, inforamtion med mera.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK)

SOK är en av Svenska Kanotförbundets viktigaste samverkanspartners när det gäller elitverksamhet. SOK har flera program som toppaktiva har möjlighet att ta del av. SOK ställer också upp regler för uttagning till Olympiska spelen och beslutar om uttagning till OS.

Viktiga dokument

Som uttagen i landslaget representerar man inte bara svensk kanot och Sverige, man är även en viktig förebild för många – inte minst barn och unga. Därför finns riktlinjer och polycier för hur man ska uppföra sig och vad som gäller i olika situationer.

Elitcenter JKPG

Under hösten 2022 startade Svenska Kanotförbundet upp Elitcenter JKPG i Jönköping för att skapa en utvecklingsmiljö i världsklass – ett viktigt steg för att nå uppsatta mål med förbundets elitverksamheten. Det gäller inte minst besättningspaddling där Elitcenter JKPG skapar helt nya möjligheter att tillsammans nå utveckling och framgång.

Läs mer om Elitcenter JKPG.

Förbundskapten

Per-Erik "Peken" Rönnestrand är förbundskapten för Seniorlandslaget i sprint och para. Han ansvarar bland annat för uttagningar.

Kontakt

Peken Rönnestrand
peken.ronnestrand@kanot.com
070-388 86 92

Anders Karlsson
Team Manager
anders.karlsson@kanot.com
070-655 62 05


Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2024-06-10

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV