Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Intensiv NM-helg summeras som succé

Nordiska mästerskapen 2023 i maraton är slut för den här gången. Efter tre tuffa, fullmatade tävlingsdagar med allt ifrån ungdomsklasser och rutinerade Masters till C1 och Para så kan vi summera tävlingen som en succé.

Med hjälp av duktiga funktionärer från de två arrangörsklubbarna Malmö Kanotklubb och Lödde Kanotklubb samt extern personal från såväl Malmö Stad som Svenska Kanotförbundet löpte de tre tävlingsdagarna smidigt. Tävlingarna genomfördes på Malmö kanal och testade verkligen de tävlande som visade klass på den tekniskt utmanande banan med sina snäva svängar, smala passager och bitvis studsande dyningar. Vädret var varierat, precis som förväntat i april, och bjöd på allt utom regn – det tillsammans med de tävlande och publiken gjorde att stämningen var på topp.

Trots att startfältet var tunt i seniorklasserna där de starkast lysande svenska stjärnorna tyvärr saknades, fanns det gott om tävlande som var med och försvarade de svenska färgerna. Våra danska konkurrenter bjöd våra svenska unga och lovande kanotister på förstklassigt motstånd – en värdemätare som hade gjort en internationell regatta rättvisa.

Resultat

De svenska juniordamerna visade prov på fin svensk paddling och dominerade U18 med guld, silver och brons på K1 maraton. I K2 maraton fick de tyvärr lämna andraplatsen till de danska damerna, men sammantaget starka insatser och lovande inför framtiden. Juniorherrarna matchade danskarna och norrmännen bra i U18 och i K1 maraton tog Arvid Söderman brons och i K2 maraton fick han tillsammans med Axel Nilvéus Olofsson även med sig en bronspeng till medaljhyllan.

Ett hedersvärt omnämnande från helgen var att U16-tjejerna Rut Stening och Ilse Nykvist gick upp en klass och mätte sina krafter mot U18 tjejerna i K2-klassen och gjorde det med bravur.

Alla resultat från helgen hittar du här.

Det blev ett lyckat arrangemang med en fantastisk möjlighet att ha en tävling mitt i centrala Malmö. Vid sidan av fotbollssupportrar och första Majfirare fick många människor en första inblick i vår spännande sport. Allt sammantaget ett fint samarbete mellan två skånska klubbar som på var sitt sätt har en anrik historia med fina framgångar i såväl sprint som maraton.

Nästa tävling

Nästa tävling för maratonsugna paddlare är Örebro Black River Games helgen 13–14 maj – varmt välkomna!


Foto: Elsa Ohrås

Publicerad: 2023-05-03

Senast uppdaterad: 2023-05-03

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV