Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Extremhetta under EM i maraton

EM-tävlingarna i Kroatien bjöd på tuffa förhållanden med strömmande vatten och extremhetta, men även fina prestationer av framför allt lagets juniorer

Det var en liten trupp som åkte ner till Slavonski Brod i Kroatien för helgens EM i maraton. Flera i det svenska laget fick ställa om mentalt, när de åkte direkt från Junior- och U23 VM i Italien helgen innan.

Den för det svenska laget nya tävlingsplatsen bjöd på tuffa förhållanden med bland annat strömmande vatten, som ställer högre krav på kunskap och skicklighet på vattnet, en förutsättning vi sällan har möjlighet att träna på i våra Svenska vatten. Förutom vattnets förhållanden bjöds det även på 35-37 grader i skuggan, där den frånvarande vinden inte hjälpte. Många tävlande kämpade och fick se sig slagna av de yttre förhållandena under helgen.

En rolig nyhet i år, var att Short race (läs shorttrack på svenska) fanns med i programmet för juniorer, något Sverige kämpat med för att få in i programmet under ett par år. Utöver Short race skulle det även tävlas i både Long race (läs maraton på svenska) och K2, för svenskarna.

Ungern dominerade i vanlig stil med flest antalet guldmedaljer, tätt följt av Spanien som toppnationer. För Sveriges del, blev det ingen medalj, men nära och överraskande med en fjärdeplats för Tilde Nilsson, Malmö Kanotklubb och Moa Nilsson, Lödde Kanotklubb på K2 i juniorklassen. Moa stod även för en stark 6:e plats i juniorklassen över K1 Maraton.

– Ett lag med en del oprävade kort, som testades ordentligt i de tuffa förhållandena. Temperaturen och det strömmande vattnet utmanade alla kanotister till max och det svenska laget tar med sig många lärdomar. Resultatmässigt var det kul att ha båda juniorkillarna i final på shorttrack och Moa Nilssons 6:e plats på K1 maraton var ett bra resultat på sin första internationella tävling. Annars stod Tilde Nilsson och Moa för den största överraskningen med sin 4:e plats. Ett taktiskt och fysiskt briljant genomfört lopp, kommenterade förbundskaptenen Magnus Ljungberg.

Resultat

Den svenska truppen går hungriga mot VM i Danmark i slutet av augusti, med resultat enligt nedan.

Junior

4:a K2 Maraton Tilde Nilsson/Moa Nilsson
6:a K1 Maraton Moa Nilsson
8:a K1 Shorttrack Tilde Nilsson
13:e K2 Maraton Axel Nordenskiöld/Axel Olofsson Nilvéus
14:e K1 Shorttrack Moa Nilsson
18:e K1 Shorttrack Axel Olofsson Nilvéus
19:e K1 Shorttrack Axel Nordenskiöld
20:e K1 Maraton Axel Nordenskiöld

U23

12:a K1 Maraton Ella Richter

Senior

13:e K1 Shorttrack Ella Richter
13:e K1 Maraton Ivan Kruger
19:e K1 Shorttrack Ivan Kruger

För fulla resultat: Länk här
För att återse loppen via youtube: Länk här

Kontakt

Magnus Ljungberg
Förbundskapten maraton
mange@paddelkraft.se
070-388 17 95

Publicerad: 2023-07-17

Senast uppdaterad: 2023-07-17

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV