Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Dags för VM i danska Vejen

Det svenska mastergänget inledde mästerskapets två första dagar med flera medaljer och nu är det dags för juniorer, U23 och seniorer att kliva in på VM-arenan i Vejen, Danmark.

2023 ICF Canoe Marathon World Championships pågår 28 augusti–3 september och redan de två första dagarna tog våra starka masterspaddlare Eva Lindbäck – guld (K1 Women 65–69), Torbjörn Karldén – silver (K1 Men 75–79) och duon Tom Krantz/Henrik Folkeson – brons (K2 50–54). Ytterligare en medalj togs med mix-nationsparet Johan Dahl och irländaren Malcolm Banks (K2 60-64). Stort grattis!

De sista förberedelserna är gjorda för truppen som nu tar över. Först ut på tävlingsbanan under torsdagen är förstaårsjunioren Moa Nilsson som hoppas kunna visa framfötterna. Målet är att gå med i förstaklungan och vara med långt fram i loppet när det drar ihop sig och ha kraft att kunna göra något i slutskedet.

Innan lunch så ger sig seniordamerna Melina Andersson och Rebecka Georgsdotter i kast med sina heat på Short race, shorttack, med förhoppningar att ta sig till eftermiddagens final. Både den regerande mästarinnan Melina Andersson och Rebecka Georgsdotter har goda chanser till fina resultat. Shorttrack är alltid lite extra spännande med intensiva lopp där förmågan att ladda om efter heatet blir en faktor att räkna med. Detta är något som båda tjejerna behärskar efter en intensiv tävlingssäsong på sprintbanorna. Det kan dessutom hända mycket längs banan och framförallt i de kritiska lyften.

Några av de aktiva har fått sjukdomskänning, men förhoppningarna är att ändå kunna köra det planerade upplägget där det finns fina möjligheter till starka prestationer och även medalj. Flera har fina meriter sedan tidigare, inte minst Melina Andersson som tog som fyra medaljer på fyra dagar vid VM i Portugal 2022 samt bara för några dagar sedan VM-brons på distansen K1 5000 m i Duisburg. Både Ella Richter och Tilde Nilsson tog världscupmedaljer 2022.

Under VM kommer även, precis som i fjol, parakanot finnas med på programmet, ej VM-status. Från Sverige kommer parakanotisterna Elina Waldén, Jennie Hedrén Hasselros och Rebecka Karlsson tävla i klassen Open som körs på fredag. Startlista och resultat här.

Magnus Ljungblad, David Rytter Larsen och Cissi Velin håller ställningarna med lagledarmöte, meckande av kanoter och alla andra stöttande funktioner för truppen.

Torsdag

Maraton

K1 Junior – Moa Nilsson

Shortrack

K1 Senior – Melina Andersson
K1 Senior – Rebecka Georgsdotter (DNS)

Fredag

Maraton

K2 Junior – Moa Nilsson/Tilde Nilsson
K1 U23 – Rebecka Georgsdotter (DNS), ersätts av Elin Höglund
K1 U23 – Ella Richter (DNS)

Lördag

Maraton

K1 Junior – Arvid Söderman
K1 Junior – Axel Nilvéus Olofsson
K1 Senior – Melina Andersson

Söndag

Maraton

K2 Junior – Axel Nordenskiöld/Arvid Söderman
K2 Senior – Elin Höglund/Ella Richter
K2 Senior – Joakim Lindberg/Martin Nathell

Följ tävlingarna

Officiell hemsida för 2023 ICF Canoe Marathon World Championships
Startlistor och resultat finns här.
Livestream på Planet Canoe's kanal på Recast här.

Mer information om VM i maraton hittar ni även på mästerskapets hemsida här.

Kontakt

Magnus Ljungberg
Förbundskapten Maraton
mange@paddelkraft.se
070-388 17 95

Guld till Eva LIndbäck, Brunnsvikens KK i damklassen K1 65–69.

Publicerad: 2023-08-30

Senast uppdaterad: 2023-09-01

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV