Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Juniorerna Moa NIlsson och Tilde Nilsson slutade 7:a på damernas distans 17 km.

Dag 2 – VM Vejen

Idag var det återigen dags för juniorerna. Moa Nilsson fick sällskap i kanoten av Tilde Nilsson när de gjorde upp i K2 på dsitansen 17 km på VM i Danmark. 2023 ICF Canoe Marathon World Championships pågår 28 augusti–3 september.

Moa Nilsson (Lödde KK) och Tilde Nilsson (Malmö KK) hade en fjärdeplats med sig från EM i bagaget och fick möjlighet samträna lite extra i Malmö inför mästerskapet. De startade på ena kanten med den danska båten berdvid sig. Tyvärr fick tjejerna ingen kanonstart, men var snabbt tillbaka i den i klunga som tagit upp jakten på den ungerska K2:an som verkligen gav allt fram till första vändningen.

Efter några hårda ryck från Storbritannien och Sydafrika så hade en tätklunga bildats, men Moa och Tilde hade ingen möjlighet att täppa till luckan. De hamnade istället i par med Italien som körde ikapp den spanska andrabåten och tillsammanse gjorde de tre upp om placering 7–9. Med ett långt varv kvar blandade sig även Argentina in i gruppen smygandes bakifrån, men svenskorna lät sig inte stressas av det.

När det drog ihop sig till spurtvarv hade svenskorna bestämt sig och gick ifrån övriga i lyftet och lyckades sedan hålla undan för fin 7:e plats. Ett fint resultat för tjejerna som gjorde ett väldigt väldisponerat lopp i tuff konkurrens.

På eftermiddagen fick Elin Höglund (Brunnsvikens KK) chansen att testa U23 då Rebecka och Ella varit krassliga. Hon gav det ett ärligt försök att hänga med förstaklungan, men även här satte Ungern högsta fart och fältet splittrades in i första lyftet. Elin tog sig in i klungan med Tyskland, Argentina och Japan och det första lyft bröt sig Elin och tyskan loss. I andra lyftet gick tyskan ifrån och Elin fick jaga resterande varv. När det var dags för spurtvarvet hade Elin nästan kontakt igen och gick i mål bara några få sekunder bakom tyskan. Ett väl genomfört lopp utifrån förutsättningarna – hon inte var tänkt att köra U23, men hade modet att testa. Hatten av för hennes prestation, hon slutade på en 18:e plats.

Följ tävlingarna

Officiell hemsida för 2023 ICF Canoe Marathon World Championships
Startlistor och resultat finns här.
Livestream på Planet Canoe's kanal på Recast här.

Mer information om VM i maraton hittar ni även på mästerskapets hemsida här.

Kontakt

Magnus Ljungberg
Förbundskapten Maraton
mange@paddelkraft.se
070-388 17 95

Publicerad: 2023-09-01

Senast uppdaterad: 2023-09-02

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV