Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Melina Andersson fortsätter imponera! Idag tog hon VM-silver på maratondistansen 26 km på VM i Danmark.

VM-SILVER till Melina Andersson!

Sveriges maratondrottning Melina Andersson, Bråvikens KK tar sin andra medalj på VM i Vejen, Dannmark. Stort grattis!

Melina Andersson fortsätter rada upp imponerande resultat när hon idag tar sina andra medalj på maraton-VM i Vejen, Danmark. På maratondistansen 26 km tog hon silver i blåsiga förhållanden, endast slagen av förra årets världsmästare – Vanda Kiszli från Ungern.

Melina hade som mål att vara med att slåss om medaljerna trots att fokus för henne i år har legat på sprinttävlingarna för att ta en OS-plats till nästa år. Med endast en knapp vecka av förberedelser inför maraton-VM så lyckas hon ändå disponera sina krafter väl och komma ifrån mästerskapet med två VM-medaljer. Torsdagens guld och dagens silvermedalj är vittnesmål om hennes breda repertoar som kanotist. Vanda Kiszli, som försvarade sitt guld från 2022, var verkligen på humör idag och det var en stark uppvisning av tempo hon visade upp.


Men innan Melinas lopp inleddes lördagen med maratondistansen för de svenska juniorherrar Arvid Söderman (Fagerviks KK) och Axel Nilvéus Oloffson (Malmö KK). Och Arvid fullständigt exploderade vid starten och tog täten i loppet upp till den första vändningen. Det var en överraskande start på loppet för många, men Arvid hade bestämt sig för att gå hårt tidigt och sedan försöka hitta en våg att ta sig igenom de kommande varven mer ekonomiskt. När de första lyftet närmade sig hade de argentinska kanotisterna skapat en tätgruppen tillsammans med en spanjor som ville hålla farten hög och en ungrare som mest kämpade sig kvar i gruppen. Arvid jagade strax bakom, men hade halkat ner till mitten av fältet. Han tog dock upp jakten på framförvarande kanotister och jobbade sig upp till en klunga som gjorde upp om placeringarna 9–12. På det avslutande spurtvarvet hade Arvid krafter att gå ifrån konkurrenterna och slutade på en imponerande 9:e plats. Det är första gången på många år som vi har en juniorherre topp 10 på VM, och inte minst en förstaårs.

Axel startade mer behärskat och hamnade i en grupp med dragvilliga kanotister där han lät dem göra jobbet för att komma ikapp gruppen framför. Axel kämpade sig med i klungan hela vägen och på det sista varvet lyckades han ta sig in på top 20 och slutade på en fin 19:e plats. Båda dessa killarna har ett år kvar som juniorer och kan verkligen bygga vidare på både resultat och erfarenheter från dagens lopp.

I rent sportslig mening kröntes dagen med herrarnas K1-lopp även om inga svenskar körde. Mads Pedersen stod för en imponerande insats där han, med ett otroligt stöd från hemmapubliken, paddlade ifrån hela fältet och höll undan i en 60 minuter lång utbrytning mot en jagande tremannaklunga med kanotister i världsklass som var helt chanslösa. Stödet från läktaren till den danska stjärnan var elektrifierande och helt galet!

Följ tävlingarna

Startlistor och resultat finns här.
Livestream på Planet Canoe's kanal på Recast här.

Officiell hemsida för 2023 ICF Canoe Marathon World Championships
Mer information om VM i maraton hittar ni även på mästerskapets hemsida här.

Kontakt på plats

Magnus Ljungberg
Förbundskapten Maraton
mange@paddelkraft.se
070-388 17 95

Publicerad: 2023-09-02

Senast uppdaterad: 2023-09-03

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV