Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Månadens förening – Skellefteå Kanotklubb

Skellefteå Kanotklubb har skapat en kultur där det är både roligt, naturligt och uppskattat att vara ung ledare. De är en lyhörd klubb som jobbar aktivt för att ledarrollen ska bli ett naturligt steg i ungdomarnas paddlingsutveckling och försöker utbilda så många av de yngre som möjligt.

Vi fortsätter vårt initiativ "Månadens förening" där vi vill hylla goda exempel från våra föreningar ute i landet som en del i arbetet med att visualisera och konkretisera vår vision och värdegrund. Först ut 2024 och månadens förening i januari är Skellefteå Kanotklubb.

Frisk fläkt på årets kanotkonvent

Betydelsen av årets tema "Ett stärkt ledarskap för svensk paddling" realiserades verkligen när det dök upp ett gäng unga, kvinnliga ledare i röda tröjor som gärna delade med sig av sina tankar, erfarenheter och synpynkter.

"Vi visste från början inte om att Kanotkonventet fanns. Men när vi fick frågan av klubben att åka dit tänkte vi att det lät roligt. Vi vill alla hjälpa till att utveckla klubben genom att ta del av andras tankar och erfarenheter. Från helgen tar vi med oss många tips och idéer kring kommunikation internt i klubben, och även många bra tankar kring hur vi ska marknadsföra oss utåt. Vi vill att så många som möjligt ska kunna komma och paddla hos oss!", säger Julia, Rebecka, Elina och Lovisa från Skellefteå KK.

De deltog i helgens diskussioner med stort intresse och engagemang och bidrog med en hel del kloka inspel och värdefulla synpunkter kring hållbara föreningar och ledare, bland annat på fredagsminglet. Och om hur man får framför allt unga ledare att engagera sig. Deras erfarenhet är att det är lättare att få ledare till en längre sammanhållen aktivitet, till exempel en veckas kanotskola, än att låsa upp folk varje torsdag en hel säsong.

Unga ledare en stor tillgång

Skellefteå KK ser sina unga ledare som en stor tillgång och jobbar aktivt för att ledarrollen ska bli ett naturligt steg i ungdomarnas paddlingsutveckling. De försöker utbilda så många av de yngre som möjligt, oavsett om man för tillfället är tränare för en paddlingsgrupp eller inte. Det gör att de skapar en kultur där det är både roligt, naturligt och uppskattat att som ung vara ledare.


Positiv utveckling

Ökad LOK-stödsrapportering

Föreningen har inte bara lyckats engagera flera unga som ledare, de visar även upp en positiv LOK-stödsrapportering. Anledningarna till det är flera, men kommer framför allt från att ambitionen i klubben har växt och att varje träningsgrupp fått fler träningstillfällen. Kanotpologruppen med de allra yngsta har också blivit en stor succé på senare år. Föreningen har blivit bättre på att rapportera närvaron genom den enkla lösningen att hänga upp fysiska listor för avprickning.

Anläggningen

Kanotpoloverksamheten i klubben har växt, vilket har resultaterat i att Skellefteå KK de senaste åren fått till ytterligare en poloplan för 3-mannaspel, belysning över planerna, ett nytt poloförråd, nya bryggor samt en ny verkstad. I år kommer föreningen fortsätta utveckla anläggningen genom att sätta in ny ventilation i klubbhuset och slutföra tillgänglighetsanpassningen för personer med funktionsnedsättning, bland annat en specialanpassad brygga.


Skellefteå KK Svenska Mästare för första gången 2023!

SM-mästare för första gången

Under 2023 i Umeå blev Skellefteå KK för första gången svenska mästare i kanotpolo. Det var i lagunen vid mysiga Bölesholmarna, som ligger centralt i Umeå, som det 2 juli gjordes upp om årets SM-medaljer. Efter att ha besegrat Luleå KF Isbrytarna i finalen tog klubben sin första guldmedalj i kanotpolo någonsin. ”Det var efterlängtat”, säger lagkaptenen Rebecka Ögren.


Kort om Skellefteå KK

Skellefteå Kanotklubb ligger på kanotudden vid naturskön Ursviken och bildades 1948 som en sektion i Ursvikens Segelsällskap. En egen förening blev kanotsektionen ett år senare och dagens namn "Skellefteå KK" såg dagens ljus 1971. Föreningen ska vara öppen för alla kanotdiscipliner inom Svenska Kanotförbundet, även om tyngdpunkten ligger på sprint, kanotpolo, maraton och motion. Andra grenar och aktiviteter som bidrar till att förbättra kanotverksamheten är också välkomna.

Vill du veta mer om Skellefteå KK – kika in på deras sida här.

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-02-01

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV