Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Månadens förening – Lidköpings kanotförening

Föreningsengagemang är hjärtat i den ideella idrottsrörelsen. Lidköpings Kanotförening är en klubb som verkligen har lyckats och som återkommande visar hur man engagerar sina medlemmar – unga som äldre.

"Månadens förening" är ett iniativ för att hylla goda exempel från våra föreningar ute i landet och är en del i arbetet att visualisera och konkretisera vår vision och värdegrund. Förhoppningen är att inspirera andra föreningar och i februari vill vi hylla Lidköpings Kanotförening som återkommande visar på ett stort föreningsengagemang hos sina medlemmar.

"Hellre fler som gör lite, än få som gör mycket"

Barn- och ungdomspaddlingen har länge varit själen i Lidköpings Kanotförening – de är återkommande bland toppen i LOK-stödsaktiviteterna, Svenska ungdomscupen (SUC) och bästa klubb på SM i sprint. Ett betydande vägsjäl för föreningen var det värdegrundsarbete och omstrukturering av föreningens organisation som gjordes i mitten av 00-talet. Man gick från ett högre styre och styrelsetungt arbete, till att dela upp arbetet i fler kommittéer och lättillgängligt engagemang. Klubben har sedan dess också haft en tydligare inriktning kring att bredden kommer i första hand, vilket gjort att fler känt sig välkomna och velat vara med samt känner en tillhörighet.

– Värdegrundsarbetet för ett gäng år sedan var jätteviktigt för oss och är en stor del av den förening vi är idag. Vi har fler kommittéer jämfört med andra föreningar, men det gör det också lättare för en medlem att engagera sig utifrån sin egen tid och kapacitet, säger Sten Andersson, ordförande i Lidköpings Kanotförening.

Mellokväll med ungdomskommittén

En del i en levande barn- och ungdomsverksamheten är ungdomskommittén, en mötesplats där föreningens unga medlemmar kan samlas, vara delaktiga och påverka föreningens riktning och aktiviteter. Kommittén har ingen fast budget eller krävs inte på något större ansvar, utan gör förfrågningar till styrelsen som i stort sett alltid säger ja. Det arrangeras allt från Halloweenfesten till, som nu senast, Mellokvällar där det bjuds på snacks.

Torsdagsmackan och skolpaddling

En annan del av framgångsfaktorn har handlat om rekrytering och att få både aktiva och föräldrar att vilja vara och stanna kvar på klubben.

– Lite tror jag att vi har fördel av att vara en småstad, men framför allt vet många om att vi idag har bra och välkomnande verksamhet. Det är ett långvarigt arbete som ligger bakom och idag kommer de aktiva nästan av sig själv till oss. Vår uthyrningsverksamhet till skolorna varit ett naturligt första möte och insteg till oss för stadens barn och ungdomar, men vi jobbar också aktivt för att ha en positiv miljö när de väl kommer hit. Torsdagsmackan är väl ett sånt tydligt exempel som är väldigt populärt, där klubben helt enkelt bjuder på fika efter träningen. Det gör att inte bara ungdomarna stannar kvar och umgås, utan även föräldrarna gärna håller sig kvar en stund. Det bjuder in till engagemang, men stärker också klubben som en plats man vill vara på, fortsätter Sten.

Tävlingsarrangemang i framkant

Förutom sin träningsverksamhet är Lidköpings KF också en flitig tävlingsarrangör med en stående deltävling i Svenska ungdomscupen (SUC) och Göta Kanalloppet som togs över från Tibro. Även här har klubben legat i framkant när det gäller barn- och ungdomsperspektivet – deras SUC-tävling är bland de mest populära och har blivit utsedd till årets arrangör vid ett flertal tillfällen. Med sin nivåindelade 200m-cup har de legat i framkant utifrån RF:s riktlinjer kring barn- och ungdomsidrott, där de tävlande får möjlighet att tävla en massa lopp utifrån sin nivå snarare än ålder. I år ska föreningen arrangera SM i kanotmaraton, vilket är första gången sedan två lyckade arrangemang med NM 2013 och SM 2008.

Kort om Lidköpings KF

Lidköpings Kanotförening bildadesd 1932 och ligger bara ett en och en halv kilometer från stadskärnan vid utloppet av ån Lidan. Även om föreningen idag är starkt förknippad med barn- och ungdomsverksamhet, så har föreningen haft stora framgångar tävlingsmässigt. Maj-Britt Ek och Eian Thun, de två första kvinnorna att belönas med utmärkelsen "Stor Kanotist", representerade nämligen Lidköping under 1940-talet. I modern tid har har OS-paddlaren Karin Johansson haft stor effekt och är fortfarande aktiv ledare. Föreningen har idag cirka 250 medlemmar och bedriver, förutom sin ungdomsverksamhet, även motionspaddling och uthyrning av kajaker, kanadensare och SUP vid sidan av den ordinarie tränings- och tävlingsverksamheten.

Vill du veta mer om Lidköpings KF – kika in på deras sida här.


Lidköpings Kanotförenings SUC-deltävling är bland de mest populära och har blivit utsedd till årets arrangör vid ett flertal tillfällen. Foto Nya Lidköpings-Tidningen

 

Publicerad: 2024-02-29

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV