Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Träning och motion

När du behärskar grundläggande forspaddling och känner att du vill fortsätta utvecklas kanske freestyle är ett alternativ. Det är kanske dags att introducera freestylemomenten i paddlingen.

Börja med att surfa små vågor för att ge en känsla av surf. Om du aldrig surfat tidigare kommer det ibörjan kännas underligt, en känsla man snart vänjer sig vid och blir smått beroende av. I den introducerande fasen bör man öva på att svänga på vågen genom kantning av kajaken. Detta är grunden till mer avancerade trick.

Efter den introducerande fasen står dörren öppen för den aktive att välja inriktning mellan slalom, störtlopp, freestyle eller fripaddling. Av erfarenhet vet vi att det bästa är en kombination där du får varierad träning från alla discipliner, men senare specialiserar dig på en.

Utvecklingstrappan

I Utvecklingstrappa för Freestyle Kanot Pdf, 85 kB. beskrivs bland annat vilken utrustning man behöver, hur man ska tänka kring säkerhet och trygghet, men också en sammanställning av utvecklingens olika faser inom freestyle. Kanotträning kan bedrivas på många olika sätt och med många olika syften. Utvecklingstrappan kan dock alltid utgöra inspiration för såväl motionären som för den elitaktive.

Fas 1 – Introduktion

Att lära sig paddla fors tar olika lång tid för olika individer och det måste få ta tid. Börja med mycket vattenlek och avslappnade övningar mixat med säkerhetsövningar. Första steget mot en härlig upplevelse i forsen är att lära sig eskimosväng och grunderna i forspaddling. Introduktionsfasen är oerhört viktig, och det är alltså extremt noga med trygghet och nybörjare bör inte stressas. 

Fas 2 – Grundläggande träning

Grundläggande träning innebär främst att kunna navigera till rätt ställe på vågen/valsen, att kunna läsa och förstå vattnets rörelsemönster och moment. Det är alla viktiga grundpelare i freestylepaddling.

Fas 3 – Specialisering

Den tredje fasen innebär en gradvis specialisering från enkla trick till sammansatta serier och så småningom fulla tävlingsrutiner. Nu har träningsmängden ökat och den aktive paddlar året runt. Denna fas bör inträffa när den aktive är i åldern 15–18 år. Regelrätta tävlingar bör varieras med exempelvis träningstävlingar och tävlingslekar av olika slag.

Fas 4 – Toppnivå

Den aktive har uppnått en hög teknisk nivå och träningen är framför allt inriktad på mer avancerade sekvenser och hela tävlingsåk. Träning sker nu på heltid, året runt. Den aktive har resurser nog för att kunna tillbringa vinterhalvåret på varmare ort för att kunna träna oavbrutet.

Ta del av hela dokumentet här – Utvecklingstrappa för Freestyle Kanot Pdf, 85 kB.

Övningar

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning, rörlighetsträning och styrketräning för kanotister – oavsett gren. Du hittar övningarna genom länkarna nedan.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Styrketräningsövningar för paddlare


Publicerad: 2023-03-08

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV