Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Börja paddla

Att lära sig paddla fors tar olika lång tid för olika individer och det måste få ta tid. Börja med mycket vattenlek och avslappnade övningar mixat med säkerhetsövningar. Simma i forsen, öva med kastlina, bad och lek kan hjälpa både barn och vuxna att öva upp vattenvanan och ta udden av de faktorer som kan framkalla rädsla och otrygghet. Träning för unga bör koncentreras till högsommaren, eftersom väder och vattentemperatur då oftast är gynnsamma.

Första steget mot en härlig upplevelse i forsen är att lära sig eskimosväng och grunderna i forspaddling. Introduktionsfasen är oerhört viktig, och det är alltså extremt noga med trygghet och nybörjare bör inte stressas. Börja i stillastående vatten på en trygg plats, du ska ha testat och känna dig trygg med att lossa kapellet under vatten när kanoten är upp-och-ned. När detta känns bra kan du börja med paddelövningar, lära dig läsa vattenströmmar, hur du ska luta kajaken på rätt sätt i rätt situation och så vidare.

Det bästa är att gå med i en förening som har någon form av forspaddling, kanotslalom elle freestyle i sin verksamhet så får du hjälp med att komma igång. Många föreningar har även oliak typer av läger där man kan testa på lite olika grenar.

Hitta din förening här.
Om du är nyfiken och vill vet mer är du även välkommen att kontakta någon Forspaddlingskommittén.

Nybörjarutrustning

Kajak

För att börja krävs i princip en flatbottnad forskajak. De flesta klubbar som bedriver någon typ av forspaddling har kanoter att låna ut till nybörjare. Det är viktigt att man i början har en kanot som man trivs med och känner sig trygg med, gärna av litet större modell. Vart efter man blir bättre på att surfa och lär sig fler trick och blir säkrare i kanoten kan man byta till en mindre, men kanske mer ändamålsenlig kanot som passar längd och vikt bättre.

Paddel

Utöver en passande kajak bör man använda en paddel för forspaddling. Gärna av kortare modell och med liten eller ingen vinkel. Detta för att snabbare kunna ändra paddelblad och balansera kanoten med båda bladen i vattnet samtidigt.

Kläder

Det är också viktigt att ha ändamålsenlig klädsel. Eftersom man ofta går runt och gör eskimosväng är bra torrkläder att föredra, inte minst för nybörjaren. Man bör alltid undvika att bli blöt och börja frysa, eftersom de allra flesta tappar glöden om man blir kall. En bra torr-topp och våtdräkt eller jacka–byxa alternativt hel torrdräkt är att föredra vid kallare temperaturer.

Kapell

I början kan man paddla utan kapell eller med ett löst sittande turkapell som är enkelt att lossa under vattnet. Det är mycket viktigt att man som nybörjare inte får en dålig upplevelse i inledningen i paddelkarriären och blir rädd för vatten. Det är bättre att skynda långsamt och sakta stegra från inget kapell till ett som sitter bra på kajaken.

Säkerhetsutrustning

Endamålsenlig hjälm och flytväst är givetvis alltid obligatoriskt vid all typ av forspaddling.

Säkerhet och trygghet

Att träna och tävla under säkra förhållanden är det viktigaste när vi är på vattnet. Inte minst när vid nybörjarträning och introduktion är tryggheten otroligt viktig och där spelar ledaren en avgörande roll. Ett säkerhetstänk och en riskmedvetenhet måste finnas med från början. Målet är att så snart det är möjligt bör paddlaren själv kunna ansvara för sin säkerhet tillsammans med sitt paddelsällskap.

Att till fullo behärska eskimosvängen är en förutsättning för att kunna ta vara på sig själv i en fors. Så länge man sitter i kajaken är man någorlunda säker, så fort man måste lämna kajaken och simmandes ta sig ned för forsen ökar riskerna markant.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta paddelturen. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.

Publicerad: 2023-03-08

Senast uppdaterad: 2023-03-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV