Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tävling

Freestyle är en av de yngsta grenarna inom forspaddlingen och är en tävlingsgren inom forspaddling. Freestyle, som är en bedömningssport, återspeglar mycket av den lekfullhet som återfinns i den fria forspaddlingen. Det går ut på att utföra spektakulära trick på surfvågor i forsen. Inte sällan flyger de högt upp i luften med hjälp av forsens och paddlarens krafter.

Freestyle är en disciplin i ständig utveckling där man hela tiden utvecklar nya trick och förbättrar befintliga. Tricken delas in i tre kategorier – entry moves, basic moves och bonuses som påminner om de som utförs inom snowboard, surfing och skateboard. Från spins, flips och turns till Roundhouse, Donkey Flip och McNasty.

Freestyle tävlas i fyra typer av farkoster – kajak (K), kanadensare (C), Open Canoe (OC) och Squirt. I kajaken använder man en dubbelbladig paddel. I kandadensaren och Open Canoe används en enkelbladig paddel. I Squirt finns begränsningar, men större vikt läggs vid smidig kontroll och graciösa rörelser.

Poäng delas ut för varje rotation under en 60 sekunder koreograferad rutin. Bonuspoäng kan erhållas för hur djupt och hur länge kanoten kan hållas under ytan i en rörelse. I finalen bedöms paddlaren under tre stycken 45 sekunders race.

I sporten finns både SM, VM, världscup samt tävlingar i Europa.


Publicerad: 2023-03-06

Senast uppdaterad: 2023-03-10

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV