Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OM HAVSKAJAK

Havskajakpaddling är en av de mest populära typerna av paddling i hela Sverige, och det är inte utan anledning. Det är ett perfekt sätt att utforska öar och skär eller spännande åar och kanaler. Turen blir vad du gör den till – en avslappnande tur i lugnt tempo där naturupplevelsen står i centrum. Eller en tur med mer fart och vågor för den som behärskar tekniken eller kanske till och med lite vågsurf för den erfarna kanotisten som har full koll på teknik och roll.

Längs vår långa kustlinje finns underbara skärgårdar som Koster, Höga kusten, Sankt Anna, Gryt, Bleking och Luleå där alla kan hitta en egen ö med magnifika tältplatser. Havskajaken ger möjlighet att bege sig på både korta och långa turer där kanotisten får uppleva skiftande miljöer och njuta av naturen.

Tack vare sina vattentäta skott är kajaken sjöduglig och trygg, och du har plats att ta med dig packning för en härlig dagstur. Vissa modeller rymmer packning till flerdagarsturer och även riktigt långa expeditioner. Havskajaker finns både som K1 (enmanskajak) och K2 (tvåmanskajak) och vissa kajaker har även en tredje sittbrunn där ett barn eller en hund eller extra mycket packning kan rymmas.

Eftersom havskajaker finns i en mängd skiftande modeller och storlekar passar den både barn, vuxna och äldre. Det går utmärkt att paddla även med vissa typer av fysisk och intellektuell funktionsnedsättning. Ibland behövs viss anpassning vid fysisk funktionsnedsättning och det kan även vara lämpligt att använda en mycket stabil K2:a för att skapa trygghet och stabilitet.

För vissa är det lockande att köra något av de motionslopp som finns i Sverige där fokus ligger på natur- och tävlingsupplevelsen. Vanligt är klassiska "från A till B"-lopp i vackra miljöer och mycket folk. Dalslands Kanotmaraton är ett av världens större motionslopp och lockar årligen cirka 500 deltagare.


Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2023-03-01

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV