Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

FRILUFT OCH REKREATION

Sverige har en oändlig variation av vackra paddelmiljöer som passar olika typer av kajaker och paddlare. Här finns allt från vilda, exponerade kuststräckor till stillsamma, ringlande åar och tusentals sjöar att njuta på. Längs vår långa kustlinje finns underbara skärgårdar som Koster, Höga kusten, Sankt Anna, Gryt, Bleking och Luleå där alla kan hitta en egen ö med magnifika tältplatser. Havskajaken ger möjlighet att fara på både korta och långa turer där kanotisten får uppleva skiftande miljöer och njuta av naturen.

De flesta som paddlar havskajak uppskattar den för naturupplevelsen och avkopplingen. För att motionsträna finns det andra kanoter som är bättre lämpade, till exempel surfski eller en stabil motionskajak. Många som paddlar havskajak uppskattar paddlingen som en del av friluftslivet där övernattning i tält och gemenskap utgör en viktig del av upplevelsen. Det finns mycket att upptäcka, tänk bara på att ha koll på vad som gäller i vår svenska natur och skärgård. Läs mer om vilka otroliga och fantastiska möjligheter, men också skyldigheter, som allemansrätten innebär här.

På våra Godkända Kanotcentraler tillhandahålls allt du behöver för en fin tur och du får tips om de finaste platserna.

Inspiration och mötesplatser

Runt om i Sverige hålls årligen träffar och läger för havskajakpaddlare som vill träffa andra för att byta erfarenheter, fylla på kunskapsbanken, träffa likasinnade och njuta av härliga paddlingsturer.

Läs mer och bli inspirerad här.

 

Utforska nya vatten

I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och gäller både på land och på vatten. Den ger såväl möjligheter som skyldigheter och en grundläggande regel är ”inte störa – inte förstöra”. Vad det innebär och vad du kan göra för att värna om allemansrätten och vår svenska natur. Lämna inga andra spår än ringar på vattnet. Ut och njut!

Besök en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler och du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.


 

Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2023-05-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV