Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TRÄNING OCH MOTION

Havskajak passar alla åldrar och ger en bra allsidig träning för hela kroppen. Tillsammans med naturupplevelsen ger det en svårslagen kombination både fysiskt och mentalt. För att få ut mesta möjliga av paddling i havskajaken är det bra att träna på grundläggande teknik så att du kan manövrera kajaken som du vill.

Efter ett tag blir många sugna på att utvecklas ännu mer som kanotister, och ju mer du lär dig om teknik och säkerhet, desto större blir valmöjligheterna när det gäller när och var du kan paddla. Gå gärna en kurs, exempelvis Paddelpasset för att få koll på vad och hur du tränar för att utvecklas som kanotist. Sedan är det bara att utnyttja dina paddelturer till att träna!

Ta gärna kontakt med en kanotklubb eller föreningar då många har en sektion för havskajakpaddling. Du kan lära dig mycket av andra på de gemensamma träningarna, dessutom är det både roligare och säkrare att paddla tillsammans.

Teknikens grunder

Teknik innebär naturligtvis olika saker för olika personer. En grundtanke som de flesta har är att en god teknik innebär att komma så långt som möjligt med en given kraft. Om vi jämför två likvärdiga kanotister med identiskt material kommer deras teknik att avgöra hur långt de tar sig på varje paddeltag – den kanotist med bättre teknik skapar en högre fart och glider längre.

Inom projektet "Rätt träning och teknik till alla" som genomfördes mellan 2008–2010 skrev Åsa Eklund och Dag Johansson en artikelserie om Teknikens grunder – Introduktion, Isättsfasen, Drivfasen och Glidfasen. Ta del av materialet nedan.

Övningar

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning, rörlighetsträning och styrketräning för kanotister – oavsett gren. Du hittar övningarna genom länkarna nedan.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Styrketräningsövningar för paddlare

Testa motionslopp

När du känner dig redo finns det regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp runt om i Sverige. På dessa förekommer allt från motions- och havskajaker till surfski och SUP.

Läs mer om svenska motions- och långlopp under tävling här.

Grönlandsroll

Rollning är en annan typ av träning för den som vill ha en utmaning och utveckla sina personliga färdigheter. Det är sedan 2023 möjligt att tävla i roll i Sverige – läs mer under tävling här.


Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV