Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

För vissa är det lockande att köra något av de motionslopp som finns i Sverige där fokus ligger på natur- och tävlingsupplevelsen. Det finns regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp som är öppna för flera typer av kanoter – motions- och havskajaker, kanadensare, surfski och SUP. Tävlingarna har olika karaktär och varierande banprofiler, vanligt är klassiska "från A till B"-lopp i vackra miljöer och mycket folk. Tävlingarna kan innehålla lyft, antingen vid strand eller brygga, eller både och. Dalslands Kanotmaraton har de senaste tio året varit den största tävlingen – sett till både antal deltagare och antal klasser.

De flesta som paddlar havskajak uppskattar den för naturupplevelsen och avkopplingen – inte för att tävla. För att motionsträna och tävla finns det andra typer av kanoter som är bättre lämpade, till exempel surfski eller en stabil motionskajak. Men det finns andra typer av aktiviter som kan vara lockande för den som vill utmana sig själv inom havskajak, exempelvis Havspaddlarens Blå Band.

Grönlandsroll

Från och med 2023 är det möjligt att delta i en nationell tävling för rollmästerskap där man tävlar i teknisk skicklighet och utförande av roll. Metoden innebär att man rullar upp kajaken från en upp-och-ner-vänd position genom att använda kroppens rörelser och paddelteknik. Grönlandsroll är en teknik som har en djup koppling till inuitisk tradition och kajakjakt på Grönland. Idag används rollen också som en räddningsteknik inom modern kajakpaddling och är en viktig och rolig färdighet att behärska för alla paddlare.

Läs mer om vad tävlingen innebär här.

Motionslopp

När du känner dig redo finns det regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp runt om i Sverige. På dessa förekommer allt från motions- och havskajaker till surfski och SUP.

Läs mer om svenska motions- och långlopp under tävling här.

Vill du testa att tävla?

Skulle du vara intresserad av att testa en tävling så tar du kontakt med tävlingsarrangören eller din kanotklubb. Om du är medlem i en klubb så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man anmäler sig.

Du hittar en del tävlingar i vår kalender här.


Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2023-03-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV