Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

För vissa är det lockande att köra något av de motionslopp som finns i Sverige där fokus ligger på natur- och tävlingsupplevelsen. Det finns regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp som är öppna för flera typer av kanoter – motions- och havskajaker, kanadensare, surfski och SUP. Tävlingarna har olika karaktär och varierande banprofiler, vanligt är klassiska "från A till B"-lopp i vackra miljöer och mycket folk. Tävlingarna kan innehålla lyft, antingen vid strand eller brygga, eller både och. Dalslands Kanotmaraton har de senaste tio året varit den största tävlingen – sett till både antal deltagare och antal klasser.

Från 2023 är det också möjligt att delta i en nationell tävling för rollmästerskap, där kanotisten visar upp olika varianter av grönlandsrollar. Läs mer om vad tävlingen innebär här.

De flesta som paddlar havskajak uppskattar den för naturupplevelsen och avkopplingen – inte för att tävla. För att motionsträna och tävla finns det andra typer av kanoter som är bättre lämpade, till exempel surfski eller en stabil motionskajak. Men det finns andra typer av aktiviter som kan vara lockande för den som vill utmana sig själv inom havskajak, exempelvis Havspaddlarens Blå Band.

Vill du testa att tävla?

Skulle du vara intresserad av att testa en tävling så tar du kontakt med tävlingsarrangören eller din kanotklubb. Om du är medlem i en klubb så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man anmäler sig.

Du hittar en del tävlingar i vår kalender här.


Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2022-12-16

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Luleå i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

FÖLJ OSS
Facebook
Instagram
Nyhetsbrev