Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

BÖRJA PADDLA

Nästan alla kan paddla havskajak. Det är en utmärkt farkost för den som vill kunna njuta av att vara på vattnet på ett enkelt och roligt sätt. Många tar kanske sina första paddeltag i en hyrd kajak. Det finns uthyrningar över hela Sverige som är anslutna till Svenska Kanotförbundet – de har kvalitetsmärkningen Godkänd Kanotcentral. Kanotcentralerna ligger oftast i, eller nära, otroligt vackra naturområden där paddlingen blir en upplevelse för alla sinnen. När du hyr kajak hos en certifierad kanotcentral får du grundläggande instruktioner och tips om säkerhet och miljöhänsyn.

Du kan också leta upp en kanotförening. En majoritet av våra föreningar har aktiva havskajakgrupper och där får du tillgång till en mängd olika typer och modeller av havskajaker. Många erbjuder prova-på-tillfällen för den som vill känna på hur det är att paddla. Det är stor chans att du hittar ett livslångt intresse som ger både naturupplevelser, motion och avkoppling. Flera av kanotföreningarna och de godkända kanotcentralerna erbjuder kurser, ordnar turer och i vissa fall även bassängträningar.

Säkerhet

Oavsett var du väljer att inleda din havskajakpaddling, så är det viktigt att ha koll på grundläggande säkerhet och gärna teknik. Det är en god idé att lägga lite tid på en grundkurs i paddling, till exempel en kurs på Paddelpassets gula nivå. Då får du med dig många bra och användbara grunder som kommer att göra paddlingen till ett roligt och säkert äventyr. Flytväst är självklart när man paddlar, men tänk på att det finns fler saker som är viktigt för säkerheten. Paddla tillsammans med andra och det är bra att ha med en mobil i vattentätt fodral så att du kan larma om du behöver. Kolla alltid väderprognosen och planera, alternativt skjut upp, din tur efter den.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.


Besök en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler eller några av våra andra anslutan uthyrare och du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.

Välkommen att paddla hos någon av de 125 kanotföreningar runt om i Sverige som är anslutna till Svenska Kanotförbundet. Blir du medlem i en klubb stöder du inte bara svensk kanot – du får även möjlighet att träffa nya vänner, utvecklas som kanotist och ledare, och om du vill, utmana dig själv och andra på tävling.

Kanotguiden

I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.

Utveckla din färdigheter inom paddling och områden som teknik, miljö och säkerhet. Paddelpasset och EPP (Euro Paddle Pass) har ett gemensamt ramverk och kan ibland vara bra att ha om man vill hyra kanot, gå kurser eller vara med på turpaddling.

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling på ett och samma ställe. Här finns tekniktips och vad du gör i en nödsituation. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både säkrare och roligare. Uppleva glädjen, gemenskapen och naturen från en kanot.

Kunskap, säkerhet och sällskap – det är det viktigaste att ha med sig när man paddlar. Tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet med stöd av Svenskt Friluftsliv har Svenska Kanotförbundet tagit fram säkerhetsmaterial och några korta inspirationsfilmer kring säkerhet.


 

Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2023-05-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV