Om kanadensare
För många är kanadensarpaddlingen sinnebilden av friluftsliv och harmonisk tillvaro i naturen. Att färdas i kanadensare är att stiga in i en atmosfär som andas både avkoppling och äventyr med lägerliv, härliga picknickpauser och vattnets stilla rörelse. Många har kommit i kontakt med kanadensarpaddling i skolan eller i föreningssammanhang.
Det finns åar, kanaler och sjöar från norr till söder som är populära kanotleder. För den som har kunskap och rätt typ av kanadensare är många av Sveriges älvar med strömmande vatten och forsar fantastiska miljöer för äventyrliga paddelturer. På en riktigt smal kanal kan kanadensaren vara den optimala farkosten, när till exempel en kajakpaddel inte ens ryms på bredden.
Kanadensarpaddling passar alla. De vanliga turistkanadensarna är ofta stabila och säkra även för nybörjaren. Kanadensaren rymmer mycket packning, så de är väl lämpade även för långturer. För familjer med barn är det perfekt att kunna paddla tillsammans i ett par kanadensare. Till och med hunden kan få följa med på färden.
Kanadensare finns i en mängd olika material och utförande. Aluminium och glasfiber är vanliga material, men det finns även kanadensare gjorda i återvunnen plast. För den som paddlar i forsmiljö är det viktigt att ha en kanadensare som är anpassad för den typen av paddling. Du kan paddla kanadensare solo eller tandem. Längden avgör om båten är lämplig för en, två eller tre personer. En tredje person är lämpligen ett barn eller en mindre ungdom.
För vissa är det lockande att köra något av de motionslopp som finns i Sverige där fokus ligger på natur- och tävlingsupplevelsen. Vanligt är klassiska "från A till B"-lopp i vackra miljöer och mycket folk. Dalslands Kanotmaraton är ett av världens större motionslopp och lockar årligen cirka 500 deltagare.
Publicerad: 2022-12-02
Senast uppdaterad: 2022-12-02
Författare: Helene Ripa