Friluft och rekreation
Den typ av kanadensarpaddling som beskrivs här är för rekreation och friluftsupplevelsen lika mycket som själva paddlingen. Kanadensaren är perfekt för att utforska spännande åar och kanaler. En avslappnande tur i lugnt tempo där naturupplevelsen står i centrum är vad många söker. Om du vill paddla på sjöar eller till och med ute vid kusten är det väldigt viktigt att ha koll på vädret och ha rätt kunskap. En kanadensare är svår att manövrera om man är ovan och det blåser upp. Tänk på att våra stora insjöar kan vara som havet om det är stark vind och att vindriktningen kan påverka hur vattnet beter sig. Det är lätt att bli biten av kanadensarpaddlingen, och då kan det vara roligt att gå kurser och lära sig mer. Den som är van och erfaren och har lärt sig att hantera kanadensaren i strömmande vatten har många spännande älvar och forsar att upptäcka. Att paddla kanadensare i strömmande vatten över klass 1 kräver stor kunskap, rätt utrustning, kanadensare och sällskap.
Oavsett hur du paddlar kanadensare är det en fantastisk möjlighet att koppla av och njuta av friluftslivet, där tältövernattningar och gemenskap utgör viktiga delar av upplevelsen. Det finns mycket att upptäcka, tänk bara på att ha koll på vad som gäller i vår svenska natur och skärgård. Läs mer om vilka otroliga och fantastiska möjligheter, men också skyldigheter, som allemansrätten innebär här.
I en kanotklubb har medlemmarna ofta möjlighet att låna kandensare och utrustning för att paddla. På våra Godkända Kanotcentraler tillhandahålls allt du behöver för en fin tur och du får tips om de finaste platserna.
I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.
Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och gäller både på land och på vatten. Den ger såväl möjligheter som skyldigheter och en grundläggande regel är ”inte störa – inte förstöra”. Vad det innebär och vad du kan göra för att värna om allemansrätten och vår svenska natur. Lämna inga andra spår än ringar på vattnet. Ut och njut!
Besök en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler och du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.
Publicerad: 2022-12-16
Senast uppdaterad: 2023-05-08
Författare: Helene Ripa