Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Träning och motion

För att få ut mesta möjliga av paddling i kanadensaren är det bra att träna på grundläggande teknik så att du kan manövrera kanadensaren som du vill, särskilt om du vill behärska solopaddling. Efter ett tag blir många sugna på att utvecklas ännu mer som kanotister, och ju mer du lär dig om teknik och säkerhet, desto större blir valmöjligheterna när det gäller när och var du kan paddla.

Något som gör stor skillnad är att få koll på j-taget och de paddeltag som har j-taget som grund. Paddeln går genom vattnet i formen av ett ”j”, och blir någon sekund ett styrande roder innan upptag. Med hjälp av j-taget styr den som sitter bak och den som sitter fram är ”motorn” och kan utföra svängar med olika styrtag. Paddlar du solo är j-taget nödvändigt för att inte hela tiden behöva byta sida med paddeln.

Gå gärna en kurs för att få koll på vad och hur du tränar för att utvecklas som kanotist. Sedan är det bara att utnyttja dina paddelturer till att träna. Godkända Kanotcentraler och kanotföreningar har ibland kurser och träningstillfällen för kanadensarpaddling.

Läs mer om våra utbildningar här.

Hitta din förening här.
Godkända Kanotcentraler och andra utbildare hittar du här.

Övningar

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning, rörlighetsträning och styrketräning för kanotister – oavsett gren. Du hittar övningarna genom länkarna nedan.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Styrketräningsövningar för paddlare


Publicerad: 2022-12-16

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV