Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Börja paddla

Nästan alla kan paddla kanadensare. Kanadensaren är tillåtande och lätt att komma igång med. Det är en utmärkt farkost för den som vill kunna njuta av att vara på vattnet på ett enkelt och roligt sätt.

Kanadensare hittar du på många av våra Godkända Kanotcentraler. Där får du både en introduktion till paddlingen och tips på bästa och vackraste platserna att besöka. På några kanotcentraler kan du hyra friluftsutrustning du behöver för ditt äventyr. Ta med dig kompisarna eller familjen och ge dig ut på den tur som du själv väljer att utforma efter önskemål och kunskapsnivå.

Har du en kanotförening i närheten så kan du bli medlem. Då får du både paddelkompisar och tillgång till kanadensare. Ett tips är att låta barnen gå i kanotskola, då får de prova på flera olika sorts kanoter. Hitta din kanotklubb här.

Tänk på att packa din kanadensare rätt. Vikten ska vara jämt fördelad, packningen ska förvaras i vattentäta påsar eller tunnor – om du hyr kanadensare tillhandahålls ofta detta av kanotcentralen. Fäst packningen så att den inte försvinner iväg om du mot förmodan skulle välta. Tänk på att inte knyta fast packningen på ett sätt som riskerar att du fastnar i rep. Smugglarknopen som lätt kan lossas är en bra knop för att fästa packning.

Något som gör stor skillnad är att få koll på j-taget och de paddeltag som har j-taget som grund. Paddeln går genom vattnet i formen av ett ”j”, och blir någon sekund ett styrande roder innan upptag. Med hjälp av j-taget styr den som sitter bak och den som sitter fram är ”motorn” och kan utföra svängar med olika styrtag. Paddlar du solo är j-taget nödvändigt för att inte hela tiden behöva byta sida med paddeln.

Säkerhet

Ur säkerhetssynpunkt är det bäst att vara minst två kanadensare på turen. Fäst aldrig ett barn eller ett djur i kanadensaren! Det kan orsaka stor livsfara om kanadensaren välter. Flytväst är självklart när man paddlar, men tänk på att det finns fler saker som är viktigt för säkerheten. Ha alltid med till exempel mobil i vattentätt fodral så att du kan larma om du behöver, paddla tillsammans med andra och kolla alltid väderprognosen och planera alternativt skjut upp din tur efter den.

När du gjort alla förberedelser, packat kanadensaren och har rätt klädsel och flytvästen på, då är det bara att kliva i och njuta!

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.


Besök en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler eller några av våra andra anslutan uthyrare och du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.

Välkommen att paddla hos någon av de 125 kanotföreningar runt om i Sverige som är anslutna till Svenska Kanotförbundet. Blir du medlem i en klubb stöder du inte bara svensk kanot – du får även möjlighet att träffa nya vänner, utvecklas som kanotist och ledare, och om du vill, utmana dig själv och andra på tävling.

I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.

Utveckla din färdigheter inom paddling och områden som teknik, miljö och säkerhet. Paddelpasset och EPP (Euro Paddle Pass) har ett gemensamt ramverk och kan ibland vara bra att ha om man vill hyra kanot, gå kurser eller vara med på turpaddling.

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling på ett och samma ställe. Här finns tekniktips och vad du gör i en nödsituation. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både säkrare och roligare. Uppleva glädjen, gemenskapen och naturen från en kanot.

Kunskap, säkerhet och sällskap – det är det viktigaste att ha med sig när man paddlar. Tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet med stöd av Svenskt Friluftsliv har Svenska Kanotförbundet tagit fram säkerhetsmaterial och några korta inspirationsfilmer kring säkerhet.

Hitta din klubb, uthyrare och leder. Läs mer om säkerhet och allemansrätten.

Kapsejsad kanot med varningstriangel


 

Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2023-05-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV