Friluft och rekreation
Trots sin litenhet lämpas sig segelkanoten inte bara för kappsegling. Att segla är ett fantastiskt sätt att upptäcka och utforska vår svenska natur. I de lite större kanoterna finns det utrymme för packning och möjlighet att sova bekvämt ombord.
När man kan hantera de mindre kanoterna är det dags att testa de lite större där man med fördel kan ha med sig utrustning och ge sig ut på långsegling. C-, D- och E-kanoterna utmärkta campingbåtar och tack vare det grunda djupgåendet kan man nästan alltid hitta en egen vik där ingen annan kommer in.
Eskadersegling
Ett trevligt sätt att långsegla med kanot är eskadersegling. Varje sommar ordnas flera eskaderseglingar runt om på våra kuster. Dessutom brukar det förekomma ett antal mer eller mindre planerade träffar.
Segla tillsammans för ökad säkerheten – och dessutom blir det roligare
Eftersom segelkanoter är förhållandevis små och låga i friborden kan det kännas osäkert att korsa öppet vatten eller ge sig ut i hård vind när man seglar själv. Är man flera båtar ökar säkerheten och man vågar mer, man kan rådgöra med varandra om vägval, diskutera väderutvecklingen och ha koll på varandra vid en tuff översegling.
När man skall in och ut i okända naturhamnar kan det också underlätta att vara fler. Man kan varna varandra för stenar och grund och peka ut det djupaste stället till nästa kanot närmar sig land. Det händer också att vinden vänder och man måste paddla sig tvärs över en vik i hård vind för att kunna komma ut, då kan det behövas ett par extra händer.
Det är givande att segla med andra – alla har sina olika smitvägar och smultronställen eller känner någon längs kusten man kan hälsa på. Kanske kan man få sig en varm dusch och tak över huvudet en regnig dag. Samkväm på kvällen liksom möjligheten att krypa till kojs i sin egen kanot hör båda kanotseglingen till.
Campa med segelkanot
De större segelkanoterna C-, D- och E-kanot samt kanotjakter är förvånansvärt bekväma campingbåtar. I C-kanoten, som är minst, kan en person övernatta utan problem. E- och D-kanoterna rymmer utan problem två personer och i de lite större kanotjakterna kan man bo en hel familj.
Vid övernattning sätter man upp ett tält över sittbrunnen, oftast i form av ett bomtält som hängs upp under bommen. På botten av skrovet rullar man ut en madrass eller ett liggunderlag. Tält finns i en mängd varianter, spetsiga, fyrkantiga, bågformade, omgjorda fjälltält med mera – inget är det andra likt. Vissa har låtit göra sina tält revbara, så att man kan ha full ståhöjd i godväder, men sänka ner det och minska vindfånget när kulingen tar i. På västkusten verkar den rådande trenden vara fyrkantiga tält där det platta taket spänns ut av lattor, vilket ger bra utrymme invändigt och goda möjligheter att öppna upp sidorna.
De flesta kanoterna är också inredda med mer eller mindre praktiska attiraljer som hyllor, skåp, uppfällbara bord och bänkar. Det förekommer till och med hängkojer. Att ha sin segelkanot som campingbåt är ett ständigt pågående utvecklingsarbete – det gäller att hitta lösningar som både är bekväma och praktiska, samtidigt som de inte får ta för stor plats och skall gå att stuva undan när man seglar.
Publicerad: 2023-02-17
Senast uppdaterad: 2024-02-02
Författare: Helene Ripa