Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Historik

Den moderna kanotseglingen började på 1860-talet med att man konstruerade kanoter som både kunde paddlas och seglas. Till Sverige kom den första kanoten med John Mac Gregor 1866. Han inspirerade bland andra Carl Smith, "den svenska kanotidrottens fader", som själv ritade och lät bygga ett antal kombinerade segel- och paddelkanoter.

I början av 1900-talet hade Sveriges äldsta kanotklubb – Föreningen för Kanot-Idrott (FKI) – en viktig roll när Sverige började tillverka sina egna kanoter för enbart segling eller paddling. Kända konstruktörer av segelkanoter var bland andra ingenjör Arvid Rosengren, Gerhard Högborg och Sven Thorell. Genom åren har segelkanoterna utvecklats och idag finns det flera olika klasser inom kanotsegling – läs mer om de olika klasserna här.

I Sverige hade kanotseglingen ett eget förbund från 1938 fram till 1998 då svensk kanotsegling beslöt att åter gå in i Svenska Kanotförbundet.

Internationellt

De första internationella tävlingen "International Challange Cup" arrangerades i Amerika av New York Canoe Club 1886. Det är den äldsta internationella kappseglingen för små segelbåtar och den näst äldsta efter America's Cup. Tävlingarna spred sig vidare från länder där sporten hade sitt ursprung – Storbritannien, USA och Sverige, till andra länder i Europa i början av 1900-talet. Idag sker kappsegling i Nordamerika, Europa och Australien.

Det ICF World Championships arrangerades för första gången i Storbritannien 1961. Sedan dess hålls VM var tredje år och det senast mästerskapet hölls i 2017 i Pwllheli, Storbritannien och vanns av den brittiske seglarn Robin Wood. VM 2020 skulle arrangeras av Australien, men på grund av pandemin ställdes tävlingen in.

Historiska VM-medaljer

För IC-klassen (International Canoe) finns ett antal internationella tävlingar, bland annat Europacup och VM. Sverige har haft en stark internationell position och har fyra VM-medaljer inom kanotsegling.

Publicerad: 2023-01-02

Senast uppdaterad: 2023-02-17

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV