Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Om kanotsegling

Att segla kanot är både spännande och roligt. Grenen kanotsegling är segling i mindre centerbordsbåtar som har en förstäv och en akterstäv – det vill säga den är spetsig fram och bak, precis som en kajak. En segelkanot är dock inte lika smal som en kanot som man paddlar.

En segelkanot är snabb för sin storlek, till skillnad från jollar. Alla segelkanoter har så kallade hängbrädor där seglaren hänger ut för att väga upp kanoten när det blåser. Det betyder att seglarens vikt är av mindre betydelse. Damer och herrar tävlar därför i samma klasser. Trots sin litenhet lämpar sig segelkanoten inte bara för kappsegling. Kanotseglingens tradition bjuder att det ska finns utrymme för packning och, i de större klasserna, möjlighet att sova bekvämt ombord.

Det känns som att segla jolle samtidigt som man kan ha båten full med utrustning och ge sig ut på långsegling. Det uppfällbara centerbordet gör att man i lugnt väder kan ta sig fram nästan var som helst. Eftersom man befinner sig nära vattenytan kan man spana in bränningarna just i tid för att undvika dem. I hårt väder kan det bli ett äventyr att ta sig över öppet vatten eller att försöka hinna med i sjökortet samtidigt som man måste styra och sköta seglen.

Klasser och kanottyper

Det finns olika kanotklasser inom kanotseglingen, både junior- och seniorklasser.

  • A-kanot är en snabb och lättseglad kanot som används av ungdomar upp till 14 år.
  • B-kanot påminner om en E-jolle och seglas till man 19 år.
  • C-kanot finns i många olika utföranden och är en rolig, grundgående båttyp.
  • D-kanot är väl lämpad som långfärdskanot eftersom den har barlast och har väl genomtänkta stuvutrymmen.
  • E-kanot håller på att få en renässans och är en snabb kappseglare.
  • IC-kanot – International Canoe är den främsta internationella klassen. IC är den snabbaste enskrovsbåten för segling av en person.

Läs mer om alla klasserna här.

Lokala kanotföreningar ordnar SM i kanotsegling, men även regattor, ungdomsläger, träningar och eskaderseglingar. För IC-klassen finns ett antal internationella tävlingar, med bland annat Europacup och VM.

Kanotsegling var tidigare ett eget specialidrottsförbund (SF), men sedan 1998 tillhör kanotsegling åter Svenska Kanotförbundet.


Publicerad: 2023-01-02

Senast uppdaterad: 2023-02-17

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV