Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Uttagning till Europeiska Spelen

Vägen till Paris börjar Krakow. Den svenska truppen till Europeiska Spelen i Polen har utökats med tre aktiva i kanotslalom – stort grattis!

Sveriges Olympiska Kommitté har tagit ut Erik Holmer (Nyköpings Forspaddlare), Fredrik Wahlén (Järfälla Kanot och Roddklubb) samt Isak Öhrström (Uppsala Paddlarklubb) att representera Sverige i kanotslalom vid Europeiska Spelen i Krakow, Polen i sommar.

– En nationell kvotplats till OS står på spel i Krakow, och det känns bra att skicka tre starka paddlare som kan kämpa för att Sverige ska ta den, säger SOK:s sportchef Henrik Forsberg.

Europeiska Spelen en viktig del i OS-kvalet mot Paris 2024 för många idrotter. I kanotslalom finns två tillfällen att ta kvotplatser till OS där det flesta platserna fördelas på VM i London den 19–24 september. Frankrike är redan kvalificerat som värdland, men för övriga europeiska länder är alltså Europeiska Spelen i Krakow det första tillfället att erövra en kvotplats. Det rör sig om en nationell kvotplats som tilldelas landet. Det är sedan upp till varje land att utse vem som ska tävla på OS.

– Efter de starka prestationerna 2022, med bland annat en 6:e plats på lag-VM, känns det extra kul att dessa tre herrar blir uttagna för att vara med och fightas om en svensk kvotplats till OS, säger Nenad Martinis, förbundskapten för det svenska landslaget i kantoslalom.

Sverige kommer att dra igång tävlingssäsongen med världscup 2–4 juni i Augsburg, Tyskland. Laget är väl förberett och har tidigare under våren visat upp fina resulatat på de två uttagningstävlingar som körts. Innan spelen kommer de hinna med ytterligare två världscuper.

Internationella tävlingar 2023

  • Världscup 1, Augsburg, Tyskland 2–4 juni
  • Världscup 2, Prag, Tjeckien, 9–11 juni
  • Världscup 3, Ljubljana-Tacen, Slovenien, 16–18 juni
  • European Games, Krakow, Polen, 29 juni–2 juli
  • Världscup 4, La Seu d'Urgell, Frankrike, 1–3 september
  • VM, Lee Valley, Storbritannien, 19–24 september
  • Världscup Final, Varies-Sur-Marne, Frankrike, 5–8 oktober

– Vägen till Paris börjar i Krakow, avslutar Nenad.

Sveriges Olympiska Kommitté har hittills tagit ut 37 svenskar att tävla i Europeiska Spelen i Polen i sommar, 21 juni–2 juli. Den svenska truppen kommer att bestå av cirka 80 aktiva och uttagningarna fortsätter under nästa vecka.

Kontakt

Nenad Martinis
Förbundskapten Kanotslalom
nenad.martinis@kanot.com
073-530 24 84


Erik Holmer

Nyköpings Forspaddlare

Fredrik Wahlén

Järfälla Kanot och Roddklubb

Isak Öhrström

Uppsala Paddlarklubb

Publicerad: 2023-05-17

Senast uppdaterad: 2023-05-22

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV