Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tävling

I Sverige arrangeras årligen SM, Sverigecup och mindre regionala tävlingar. Under vintern arrangeras slalomtävlingar i simbassäng. International Canoe Federation (ICF) och European Canoe Association (ECA) arrangerar årligen Internationella tävlingar så som världscuper, EM och VM. Både Kanotslalom och Kajakcross är olympiska grenar inom kanot och historiskt har Sverige de sista åren haft framgångar med bland annat kval till OS genom Erik Holmer och Isak Öhrström, Isak som också vunnit världscupsguld i Kajakcross.

Tävlingsprogram

Du hittar årets mästerskapstävlingar här och i vår kalender.

Kanotslalom

Damer och herr tävlar på samma bana och ålderklasserna delas in i: upp till 12 år, 14 år, 16 år, juniorer (18 år) samt seniorer, från det år man fyller 19 år. Dessutom finns mastersklasser + 30, + 35, +40 och så vidare.

Man tävlar i tre olika kanottyper

  • K1: enmanskajak som paddlas med dubbelpaddel
  • C1: enmanskanadensare som paddlas med enkelpaddel
  • C2: tvåmanskanadensare

Om man passerar portarna från fel håll eller missar en port får man 50 sekunder i tidstillägg. Om man slår i en port får man 2 sekunder i tillägg. Förutom individuellt tävlas också i lag som består av tre kanoter, som startar efter varandra. Tiden tas från det att första kanoten lämnat starten till den sista kanoten passerat mål.

En tävlingsbana består vanligtvis av 18 till 25 portar. För de snabbaste seniorherrarna tar det cirka 100 sekunder att ta sig nedför en traditionell tävlingsbana. Portarna hänger 20 cm över vattnet och passeras i nummerordning. Gröna portar ska passeras nedströms och röda uppströms. Det finns tävlingar för både nybörjare och mer rutinerade kanotister. Tävlingar internationellt sker i fors klass III-IV.¨

Sverige Cup

Årligen arrangeras tävlingar i cupformat, som ingår i Sverige Cup. Cirka 4–6 deltävlingar ingår i Sverige Cup.

Kajakcross

Tävlingar genomförs i K1 med fyra startande uppe på en tre meter hög ramp, som skjutsas ned i forsen. Därefter följer en kamp emellan de fyra tävlande om att ta sig runt en bojad bana i forsen, innan de sprintandes ska hinna genomföra en roll, innan målgång. Med tacklingar tillåtna är kajakcross en riktigt fysisk gren med mycket action.

Tävlingsregler

Svenska Kanotförbundets tävlingsregler delas in i dels de allmänna tävlingsreglerna som gäller för samtliga grenar, dels de tävlingstekniska reglerna som gäller för respektive gren.

Du hittar aktuella tävlingsregler här.

Publicerad: 2022-12-16

Senast uppdaterad: 2024-02-06

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV