Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Om kanotslalom och Kajakcross

Kanotslalom och Kajakcross är två av våra tre olympiska tävlingsgrenar tillsammans med sprint och de enda två olympiska vattengrenarna som befinner sig i forsande vatten.

Kanotslalom

Kanotslalom är en fartfylld gren som går ut på att felfritt och på tid paddla en forssträcka försedd med portar. Det är en kombination av teknik, fysik och mentala aspekter. I kanotslalom tävlar man antingen i K1, C1 eller C2.

Nybörjarträning för barn och vuxna startar på lugnt vatten, utomhus eller inomhus i bassäng. När grunderna sitter och tryggheten ökar tränar man vidare i fors klass I-II och sen vidare i allt större forsar om man har lust. Det är en häftig känsla att bemästra kanoten i forsen och Kanotslalom är dessutom en ypperlig träningsform.

En tävlingsbana består vanligtvis av 18 till 25 portar. För de snabbaste seniorherrarna tar det cirka 100 sekunder att ta sig nedför en traditionell tävlingsbana. Portarna hänger 20 cm över vattnet och passeras i nummerordning. Gröna portar ska passeras nedströms och röda uppströms och kom man slår i eller missar en port, får den tävlande tidstillägg. Det finns tävlingar för både nybörjare och mer rutinerade kanotister.

Internationellt tävlas det i större forsar med klass III-IV och landslaget tävlar årligen vid världscupstävlingar, EM, VM och var fjärde år vid OS. Sverige har de sista åren haft fina framgångar genom Isak Öhrström och Erik Holmer som båda deltagit vid OS.

Kajakcross

Kajakcross, tidigare kallad Extremslalom, är den yngsta grenen inom forspaddling och en kombination av flera forsgrenar med element från bland annat creeking och kanotslalom, med inspiration från grenar som skicross.

Tävlingar genomförs i K1 med fyra startande uppe på en tre meter hög ramp, som skjutsas ned i forsen. Därefter följer en kamp emellan de fyra tävlande om att ta sig runt en bojad bana i forsen, innan de sprintandes ska hinna genomföra en roll, innan målgång. Med tacklingar tillåtna är kajakcross en riktigt fysisk gren med mycket action.

Kajakcross introduceras i olympiska sammanhang under OS i Paris 2024 och internationellt finns idag både världscupstävlingar, EM och VM som landslaget tävlar vid, med Isak Öhrströms världscupsguld 2022 som Sveriges främsta prestation.

Fler grenar inom forspaddling

Förutom kanotslalom och kajakcross finns även fri forspaddling och tävlingsgrenarna Freestyle och Störtlopp. Freestyle är en av de yngsta grenarna inom forspaddlingen och återspeglar mycket av den lekfullhet som återfinns i den fria forspaddlingen.
Läs mer om forspaddling och freestyle här.


Forspaddlingsgrenar

Publicerad: 2022-12-16

Senast uppdaterad: 2023-03-10

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV