Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Kanotslalom kliver in i European Games

Vägen till Paris 2024 börjar Krakow och imorgon drar tävlingarna igång för de tre slalomkanotisterna som i maj togs ut av SOK för att representera Sverige. Och på Europeiska spelen är det både EM-medaljer och kvotplats till OS som står på spel.

Imorgon är det dags för Erik Holmer, Fredrik Wahlén och Isak Öhrström att ta sig an det forsande vattnet på Kolna Sports and Recreation Centre i Krakow, Polen. Det är dags för Europeiska Spelen, även EM och den första chansen att ta en svensk kvotplats till OS i Paris 2024.

Det svenska laget har haft ett intensivt tävlingsschema under juni med världscuper tre helger i rad, senast i Ljubljana-Tacen, Slovenien 16–18 juni. Bäst, rent resultatmässigt, har det gått för Isak Öhrström som i kajakcross kom 8:a i Prag och 6:a i Tacen. I Tacen fick även Erik Holmer till det i crossen och han slutade 7:a. Formen har varit bra på hela teamet och resultatmässigt har det gått bättre och bättre.

Förväntningarna på laget är höga, inte minst i lagtävlingen där Sverige placerat sig på 4–6 plats på de tre senaste VM. Även individuellt räknar förbundskapten Nenad Martinis med bra prestationer, inte minst efter de fina resultaten på senaste världscupen.

Efter Tacen har laget laddat på olika platser, men sedan i söndags befinner sig alla på plats i Krakow med förstärkning av fysioterapeut Cecilia Kalla, SOK. För killarna ligger fokus på att få så mycket träning som möjligt på den nyrenoverade 320 m långa banan. Vid renoveringen ändrade man forsen, vilket gör att alla träning innan de första tävlingsåken är viktiga. Det gäller att testa möjliga portkombinationer, vilket också kommer vara högsta prioritet på träningspassen i veckan.

Program

Tävlingarna i Krakow börjar med slalomen på torsdag då det är dags för kval, det första åket startar kl. 09.35. På torsdag eftermiddag kör det svenska laget lagtävling där Sverige har fina chanser till bra resultat. På fredag är det vila för teamet innan lördagens semifinaler och finaler i slalomen samt kval i kajakcross. Kajakcrossen avgörs sedan på söndagen med kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

European Games avslutas söndag 2 juli.

Följ spelen

Program, startlistor och resultat hittar ni här.
European Games TV här.

På SOK:s sida kan ni också hitta information om hela den svenska truppen samt spelen – här.
Mer information om spelen hittar ni på hemsidan för European Games här.

Kontakt

Nenad Martinis
Förbundskapten Kanotslalom
nenad.martinis@kanot.com
073-530 24 84


Erik Holmer

Nyköpings Forspaddlare

Fredrik Wahlén

Järfälla Kanot och Roddklubb

Isak Öhrström

Uppsala Paddlarklubb

Publicerad: 2023-06-28

Senast uppdaterad: 2023-06-28

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV